Nieuws

Kieslijst Omtzigt: Eddy van Hijum op plaats 6 de hoogst geplaatste Overijsselse kandidaat

Van Hijum (links) zesde op de lijst van Omtzigt (rechts)
Van Hijum (links) zesde op de lijst van Omtzigt (rechts) © RTV Oost/ANP
Eddy van Hijum is na Pieter Omtzigt zelf de hoogste geplaatste kandidaat uit Overijssel voor de Tweede Kamer namens Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe partij van de Enschedese politicus Omtzigt. Van Hijum staat op plek zes van de kieslijst van Omtzigt. Enigszins verrassend, want insiders hadden een ietwat hogere plaatsing voor Van Hijum verwacht.
Op de lijst Omtzigt staan 44 kandidaten. Verrassend is dat Nieuw Sociaal Contract gaat meedoen in heel Nederland voor de Tweede Kamerverkiezingen. Eerder twijfelde Omtzigt over het meedoen in alle kieskringen, omdat hij verwachtte niet voldoende geschikte kandidaten te kunnen vinden.
Maar de Enschedeër kreeg 2400 sollicitaties voor een kandidaatstelling, waartussen hij voldoende 'bestuurders' vond en selecteerde voor zijn lijst. "Het gaat ons om beter bestuur. De top van de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract weet veel van goed bestuur", zegt Omtzigt.
De bekendmaking van de lijst was in Den Haag:
Omtzigt maakt kandidatenlijst van zijn partij bekend

Strafrechter en jurist

Wie zitten er dan in die top? Achter Omtzigt op één staat Nicolien van Vroonhoven op twee. Zij is oud-Kamerlid van het CDA en woordvoerder van Omtzigt. Op nummer drie staat strafrechter Judith Uitermark uit Haarlem. Op plek vier staat voormalig ambassadeur Caspar Veldkamp.
Plek vijf wordt bezet door Sandra Palmen, voormalig jurist van de Belastingdienst die al vroegtijdig aan de bel trok in het toeslagenschandaal. Op zes dus Eddy van Hijum, die het verkiezingsprogramma van Nieuws Sociaal Contract schrijft. De ex-CDA'er uit Laag Zuthem zwaaide dit jaar af als gedeputeerde van de provincie Overijssel..
Opvallend is verder de naam van Rosanne Hertzberger, microbioloog, schrijver en NRC columnist op plek zeventien.

Overijsselse kandidaten

Naast Omtzigt en van Hijum telt de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract nog twee Overijsselaars. Op zestien prijkt de naam van Isa Kahraman uit Rijssen, die als 8-jarig jochie van een Syrisch-orthodox gezin uit Zuidoost-Turkije naar Nederland vluchtte en vele jaren later fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Rijssen-Holten werd. Een schoolvoorbeeld van een geslaagde integratie van een vluchteling in de Nederlandse maatschappij.
Marinus den Hartogh uit Wierden is op plek 42 terug te vinden. Hij probeerde afgelopen maart als lijsttrekker van Alliantie een zetel te veroveren in de Provinciale Staten van Overijssel, wat niet lukte.

Premier

Omtzigt gaat het noemen van een premierskandidaat zo lang mogelijk uit de weg. Medestanders zeggen dat hij daar niet op wil vooruitlopen en niet wil zeggen of een van de personen op de kieslijst ook als beoogd premier zal aantreden, mocht NSC als grootste uit de stembus komen.
Naar zijn idee is het belangrijker om vanuit de Tweede Kamer de zittende macht te controleren, dan de plaats van Mark Rutte in het Torentje over te nemen.
In de peilingen staat de nieuwe partij van Omtzigt momenteel op 25 zetels. De Enschedëer verwacht dat het verkiezingsprogramma drie weken voor de verkiezingen klaar is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.