Nieuws

Dit jaar definitief geen sinterklaasintocht in Staphorst: gemeente wil time-out

De Sinterklaasintocht in Staphorst gaat dit jaar niet door (foto ter illustratie).
De Sinterklaasintocht in Staphorst gaat dit jaar niet door (foto ter illustratie). © ANP
Geen intocht van Sinterklaas in Staphorst, dit jaar. Dat heeft het gemeentebestuur besloten nadat het sinterklaascomité begin deze maand aangaf het evenement niet meer te willen organiseren. "Er is nu te weinig tijd om het evenement nog goed (geborgd) te organiseren", stelt burgemeester Jan ten Kate. "Het is complexer geworden dan voorheen." Dat heeft alles te maken met vorig jaar, toen de intocht uitliep op ongeregeldheden.
Kick Out Zwarte Piet kondigde vorig jaar een protest aan rond de Sinterklaasintocht in Staphorst. Maar het protest werd uiteindelijk door burgemeester Ten Kate verboden, vanwege zorgen over de veiligheid. Op de toegangswegen naar Staphorst was de sfeer grimmig. Volgens de politie probeerden relschoppers de betogers te belemmeren in hun tocht naar Staphorst.

Voorwaarden

Het organisatiecomité, de ondernemersvereniging van Rouveen en Staphorst, liet begin deze maand weten 'zich niet te kunnen vinden in de voorwaarden die de gemeente stelt aan het uiterlijk van piet en de intocht zelf'. Burgemeester Ten Kate ontkende toen dat er eisen zijn over het uiterlijk van de pieten die meelopen bij de intocht. Ten Kate gaf wel aan dat de veiligheidseisen rond de intocht strenger zijn geworden.
De opdracht die het college in mei van de gemeenteraad kreeg, was duidelijk. Er mocht geen twijfel over bestaan: de sinterklaasintocht in Staphorst moest dit jaar veilig en respectvol kunnen. Als daar toch twijfels over zouden ontstaan, zou er een streep door het evenement gaan. Met dat besluit nam de raad een advies over van onafhankelijke onderzoekers die voor de gemeente uitzochten waardoor de intocht op 19 november vorig jaar uitliep op ernstige ongeregeldheden.

Geen aanvraag

Volgens de burgemeester is het college er niet aan toegekomen om te beoordelen of een sinterklaasintocht veilig kan door het opstappen van het organiserende comité. Er ligt op dit moment ook geen aanvraag voor het organiseren van een intocht. "Er is nu te weinig tijd om het evenement nog goed (geborgd) te organiseren", aldus Ten Kate. "Het is complexer geworden dan voorheen: na de gebeurtenissen van vorig jaar is het een hoogrisico-evenement. Hulpdiensten als politie en de Veiligheidsregio zullen adviseren over de aanvraag, dit duurt zo’n twaalf weken."
Daardoor is het niet mogelijk om nog voor 5 december een een vergunning te verlenen voor een sinterklaasoptocht. " Om duidelijkheid te scheppen voor dit jaar stellen we een time-out in. Dit betekent dat we een jaar overslaan en er dit jaar geen openbare Sintintochten in Staphorst georganiseerd kunnen worden."

2024

Volgend jaar geldt dan opnieuw de vraag: kan in Staphorst een Sinterklaasoptocht veilig plaatsvinden? Zo niet, dan gaat de intocht opnieuw niet door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.