Nieuws

Niet alleen huizen, maar ook de weg verzakt langs Kanaal Almelo-De Haandrik

De borden die waarschuwen voor het wegdek zijn niet te missen, en de maximale snelheid is op sommige delen teruggeschroefd van 80 naar 30 km per uur. Toch schudden weggebruikers op sommige delen gevaarlijk heen en weer langs het Kanaal Almelo-De Haandrik. Linksom of rechtsom moet er iets gebeuren, maar de gedachte aan graafmachines zorgt voor angst bij omwonenden.
Het gaat om de weg langs de westkant van het kanaal, bij Geerdijk richting Vroomshoop. De weghelft aan de kant van de bebouwing hobbelt het ergst. Hier zakt de weg aan de rand ook schuin naar beneden.
"Ze noemen de weg in het dorp het Golfslagbad van Twente", zegt Harry Broekhuizen, voorzitter van bewonersstichting Kant nog Wal. "Laatst reed er een vrachtwagen te hard en die verloor een deel van zijn lading."
Hoe zat het?
Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Zo’n 400 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut. Er ligt een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt moeizaam.
Kijk hoe de auto's over het wegdek hobbelen:
Niet alleen huizen, maar ook weg verzakt langs Kanaal Almelo-De Haandrik

Brief

De gemeente Twenterand wil de weg aanpakken, daarover is ook een brief gestuurd naar de bewoners. Maar hoe en wanneer die aanpak moet plaatsvinden, is nog onduidelijk. Broekhuizen denkt dat er zware maatregelen moeten worden genomen. "De weg een beetje oplappen met een extra laagje asfalt gaat niet meer werken. Dat verzakt gewoon weer."
De gedachte aan graafmachines en andere machines zorgt voor veel angst bij bewoners: "We hebben de damwanden al gehad. Als er weer graafwerkzaamheden zijn, komen er dan ook weer trillingen? Gaat dat niet doorwerken op onze huizen? Gaan die verder verzakken? Dat zijn vragen waar heel veel bewoners nu mee zitten."

Wegafsluiting

Bewoners zijn ook bang dat de weg door werkzaamheden langere tijd zal worden afgesloten. Het is een belangrijke uitvalsweg van Vroomshoop naar de N36 en Hardenberg. "Als er straks ongelukken gebeuren omdat er niet aan de snelheidslimiet wordt gehouden, dan gaat de weg misschien wel sneller en langer dicht. Ik hoop dan ook dat mensen dus gaan opletten en niet te hard rijden." aldus Broekhuizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.