Nieuws

Gelderse politiek stemt in met onderzoek naar vermeend wangedrag door commissaris John Berends

John Berends ligt onder vuur na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag.
John Berends ligt onder vuur na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag. © ANP
De Gelderse politiek heeft vanmiddag unaniem ingestemd met een onafhankelijk extern onderzoek naar beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag aan het adres van de commissaris van de Koning, John Berends. Er wordt onder meer gesproken over schelden, intimideren en schreeuwen. Berends spreekt de beschuldigingen tegen. Wel heeft hij zijn taken tijdelijk neergelegd.
Berends en enkele van zijn naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag in het provinciehuis. Het zou gaan om zaken als schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie. Daarnaast zou er ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag. De Gelderlander heeft daarover bericht.
Berends zelf spreekt die beschuldigingen tegen en vroeg Provinciale Staten van Gelderland "een feitenonderzoek in te stellen naar de integriteitsschendingen waarvan ik als commissaris van de Koning word beticht en de dieperliggende achtergronden van de aantijgingen te achterhalen".

'Zorgvuldigheid, snelheid en veiligheid'

De Gelderse politiek stemde vanmiddag unaniem in met dat onderzoek, dat zeker tot februari volgend jaar duurt. “Zorgvuldigheid, snelheid en veiligheid zijn van groot belang voor alle betrokkenen", zegt de plaatsvervangend voorzitter van de Provinciale Staten in Gelderland, Mark Smits, over het onderzoek.
Commissaris Berends heeft zijn taken vorige week al neergelegd en blijft op non-actief totdat het onderzoek is afgerond. Dit om de onderzoekers alle ruimte te geven. Demissionair minister Hugo de Jonge wijst een waarnemer aan voor Berends, die afkomstig is uit Zwolle en in het verleden wethouder van die gemeente was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.