Nieuws
Voorzitter Bevrijdingsfestival Overijssel vertrouwt op goede afloop na noodkreet: "Men wil er serieus naar kijken"

"De wil is er, de uitgestoken hand is er. Men wil er echt serieus naar kijken." Het is nog geen garantie dat het daarmee ook goedkomt, dat weet voorzitter Rob Welten van de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel ook. Maar de reacties op de noodkreet die begin deze week aan Provinciale Staten is verstuurd, zijn hoopgevend. De stichting vraagt om een eenmalige bijdrage van 250.000 euro, om te kunnen beginnen met de organisatie van het Bevrijdingsfestival van volgend jaar. Door de verregende editie van dit jaar en de coronapandemie is er amper nog een financiële buffer.
De financiële situatie van de bevrijdingsfestivals in Nederland is de laatste jaren steeds slechter geworden. De gratis evenementen - die zo laagdrempelig blijven - hebben door onder meer inflatie en stijgende kosten steeds meer kosten. Het geld daarvoor moet voor het grootste deel tijdens het festival zelf verdiend worden, door verkoop van eten en drinken. Een deels verregende editie zoals dit jaar in Zwolle is dan rampzalig.
Kosten voor de baten
Inmiddels zitten tien van de veertien organisaties in acute problemen, vier redden het net. "Wij zijn tot nu toe gezond en ook gezond gebleven", zegt Welten. "Normaal hebben we ook een reële buffer, maar die is behoorlijk aangeslagen door deze editie en de coronapandemie." De buffer is te klein om te beginnen met het organiseren van de editie van volgend jaar. "De afweging die je moet maken is dan of je het fatsoenlijk kunt organiseren. De kosten gaan voor de baten."
Laat duidelijk zijn: Welten is dankbaar voor de steun die er vanuit de lokale en regionale overheden is voor BFO. Die dragen jaarlijks financieel bij aan de organisatie. Maar er is sprake van een structureel probleem en het is nu aan de landelijke overheid om steun te gaan verlenen, legt de voorzitter uit. "Dat hebben we met alle veertien organisaties ook in een brief aangegeven: nu zijn jullie aan de beurt."
Garantiefonds
In juni kwam vanuit Den Haag de aankondiging dat er een garantiefonds komt voor de organisaties. Maar ondertussen is het kabinet demissionair en liggen de gesprekken zo'n beetje stil. "Voor 2024 gaat dat niet gebeuren", verwacht Welten.
"De Bevrijdingsfestivals hebben - nu vooral - een heel actueel thema: we beseffen steeds meer dat ondanks onze welvaart democratie niet vanzelfsprekend is. We zien wat er in de rest van de wereld gebeurt en voelen ons ook steeds verantwoordelijker. Met een totaal aantal van een miljoen bezoekers zijn Bevrijdingsfestivals bij uitstek de plek om daarbij stil te staan."
Wij maakten eerder een explainer over hoe 'gratis' het gratis festival eigenlijk is:
En daarom nu de brief aan Provinciale Staten van Overijssel en de gemeente Zwolle, bij gebrek aan beweging vanuit de Rijksoverheid. Met aan PS een verzoek om een eenmalige bijdrage van 250.000 euro, bovenop de structurele jaarlijkse bijdrage. En aan de gemeente het verzoek om mee te denken over een oplossing voor de kostenstijging op gebied van energie en duurzaamheid. Ook de wetgeving rond stikstof veroorzaakt steeds hogere kosten, die ook opgevangen moeten worden. Ook daarvoor hoopt BFO op hulp van de gemeente.
Hoopgevend
De eerste reacties zijn hoopgevend: zowel de verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie als de verantwoordelijk wethouder van de gemeente snappen dat er iets moet gebeuren. Maar, wat nou als die eenmalige bijdrage er niet komt? "Dat is een 'wat-als' vraag. Ik ga niet speculeren", aldus Welten. "Er is eerder een motie aangenomen door Provinciale Staten dat er concrete steun moet komen. Ik ga ervan uit dat de partijen die de motie hebben aangenomen begrijpen dat de brief een noodkreet is om die motie in te vullen."
Volgende maand praat de provincie over de brief en dan zal de organisatie ook inspreken.