Nieuws

Schutter van dubbele Zwolse 'McDonald's-moord' weigert een blik in zijn ziel

De McDonald's in Zwolle vlak na de schietpartij
De McDonald's in Zwolle vlak na de schietpartij © News United / Stefan Verkerk
Psychisch deskundigen kunnen geen advies geven over de geestestoestand van de verdachte van de dubbele 'moord' in de McDonald's in Zwolle. De nu 34-jarige Veysel Ü. uit Rozendaal heeft bekend te hebben geschoten, maar weigerde tijdens zijn observatie in het Pieter Baan Centrum vragen te beantwoorden. Dat terwijl hij eerder toegezegd had om mee te gaan werken.
De twee broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar werden vorig jaar, op 30 maart, rond 18.00 uur in een vol restaurant van dichtbij doodgeschoten. Vervolgens brak in het restaurant paniek uit.
De verdachte had die middag een afspraak met beide slachtoffers die na het schietenin het fastfoodrestaurant overleden. Hij vuurde elf kogels af en volgens het Openbaar Ministerie was ieder schot raak. Na de schietpartij sloeg de schutter op de vlucht. Later die avond meldde hij zich op het politiebureau in Deventer.
De advocaten van Ü. benadrukten dat hun cliënt destijds onder grote druk stond. Doodsbedreigingen dreven hem tot wanhoop, zeiden ze op eerdere zittingen. Hij zou ook tijdens het gesprek in het restaurant bedreigd zijn. Volgens de raadslieden is Ü. lange tijd opgelicht en afgeperst door de zoon van een van de slachtoffers.

Opname Pieter Baan Centrum

Dat de man die terechtstaat de schutter is, heeft hij al bekend en staat volgens zijn advocaten ook vast. Maar de vraag was in hoeverre hij toerekeningsvatbaar was op het moment van de schietpartij. Deskundigen hebben zelfs twijfels over een mogelijke zwakbegaafdheid.
Tijdens een eerdere zitting gaf hij aan mee te willen werken aan psychisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum, ook al vond hij dat zelf niet nodig. Onlangs is hij een aantal weken opgenomen en onderzocht, maar in het PBC weigerde hij alsnog vragen te beantwoorden. Deskundigen konden dan ook geen goed beeld van hem krijgen.
Wel concludeerden ze dat het niet goed gaat met hem. Met dit rapport zijn nu alle onderzoeken in deze zaak afgerond en kan het eindproces worden gevoerd.

Veel publiek

Veysel Ü. is dubbele moord ten laste gelegd. Vandaag was de laatste inleidende zitting in de rechtbank. Vanaf 28 november wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Daar zijn twee dagen voor uitgetrokken.
De verdachte gaf eerder al aan dat hij pas tijdens de inhoudelijke behandeling meer gaat vertellen over waarom hij tot zijn daad is gekomen. Wel gaf zijn advocaat al aan dat de man veel last heeft van de gebeurtenis en ook veel spijt.
Verwacht wordt dat, net als op alle eerdere inleidende zittingen, veel publiek op de zitting afkomt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.