Nieuws

Omstreden buitendijkse woontorens in Zwolle van de baan: plan inmiddels te duur

Zwartewater Zone vanuit de lucht
Zwartewater Zone vanuit de lucht © waterschap Drents Overijsselse Delta
Er gaat voorlopig een streep door het plan om 280 woningen te realiseren langs het Zwarte Water in Zwolle. Hoewel het project groen licht kreeg, ondanks protesten uit de buurt en kritische geluiden vanwege het overstromingsgevaar bij buitendijks bouwen, gaat het nu niet door. Het blijkt te duur.
Woontorens en enkele dure huizen: in totaal wilde Zwolle 280 woningen realiseren langs het Zwarte Water. Een project dat protest opleverde vanuit de buurt, en op kritische geluiden kon rekenen vanwege het buitendijks bouwen. Met de overstromingen in Limburg (2021) in het achterhoofd zagen enkele oppositiepartijen en wetenschappers de spreekwoordelijke bui al hangen. Maar de argumenten werden weersproken of terzijde gelegd, het plan kon doorgaan. Tot nu.

Te duur

De "veranderende marktomstandigheden" zorgen ervoor dat de ideeën van twee jaar geleden, nu achterhaald zijn, zo meldt Zwolle samen met de ontwikkelende partijen BPD en BEMOG. "De sterke stijging van bouwkosten, stijging van de (hypotheek-)rente en inflatie zorgen ervoor dat de plannen niet uit te voeren zijn binnen de kaders die de gemeenteraad in 2021 vaststelde."
De Zwartewaterzone is het gebied tussen de rivier Zwartewater en de Zwolse wijk Holtenbroek. Waar nu oude industrie, verpauperde jachthavens en een groenstrook langs het water ligt, moesten zo'n 280 nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Hoogbouw op de dijk en duurdere koopwoningen aan de randen van het water, omgeven door nieuwe natuur en recreatie. De kosten voor de sanering van de zwaar verontreinigde industriegrond zouden worden bekostigd uit de verkoop van de nieuwe woningen. De Zwartewaterzone is een project van BPD en BEMOG.
Zwolle wilde het gebied dolgraag vernieuwen. Of, zoals de ontwikkelaars op de website aangaven: "Met de ontwikkeling van de Zwarte Waterzone wordt het gebied met de verouderde en vervuilde industrie- en recreatiehavens aan de groene rand van Holtenbroek een plek waar iedereen kan wonen, werken en recreëren."
Doorkijkje vanaf de dijk naar de jachthaven in Holtenbroek
Doorkijkje vanaf de dijk naar de jachthaven in Holtenbroek © RTV Oost, Oscar Siep
De oude industrie en de haven zouden plaats moeten maken voor woningen, een hotel, andere horeca en startende ondernemers. De gemeente zag een flinke opknapbeurt voor het verpauperde deel van de stad wel zitten, zeker met het oog op de woningnood. Maar de planmakers moeten terug naar start.
Compositie woningbouwontwikkeling Zwartewaterzone Zwolle
Compositie woningbouwontwikkeling Zwartewaterzone Zwolle © Gemeente Zwolle

Alternatieven

Volledig van de baan zijn de ontwikkelingen niet. De ontwikkelaars willen samen met de gemeente blijven zoeken naar mogelijkheden om nieuwe woningen in het gebied te realiseren. Wethouder Gerdien Rots: "Deze unieke locatie biedt veel mogelijkheden voor wonen waar dringend behoefte aan is, maar ook voor werken en recreëren. Hoe en in welke vorm, daarover voeren we gesprekken. Omwonenden en andere betrokkenen worden weer meegenomen in het vervolgproces zodra hierover meer duidelijkheid is.”
Volgens de originele planning zou de woningbouw in 2025 starten: dat zal door deze 'marktontwikkelingen' in ieder geval niet gehaald worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.