Nieuws
Groningse gaskraan is nu echt dicht, wat betekent dat voor gaswinning in Overijssel?

De Nederlandse Aardolie Maatschappij sloot vanmorgen om zes uur de kranen van de gaswinning in Groningen. Alleen in hoge nood, als Nederland bij winterse omstandigheden door de gasvoorraad heen is, mag de kraan nog open worden gezet. Daarmee is Nederland een flink stuk afhankelijker van de import van gas dan ooit tevoren. Toch ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn meer gas uit de Overijsselse bodem wordt gehaald.
De jaarlijks totale gasbehoefte van Nederland is zo'n 47 miljard kubieke meter (m3). In 2022 is uit alle ruim 240 kleine gasvelden in Nederland bij elkaar opgeteld 10,7 m3 gas gewonnen, minder dan een kwart van de totale behoefte.
Gaswinning uit de zogenaamde 'kleine' velden in Nederland zet dus niet veel zoden aan de dijk. Een groot deel van het gas dat Nederland gebruikt, komt uit Noorwegen (11,7 miljard m3).
Kleine gasvelden belangrijker
Sinds de afname van Russisch gas sinds het begin van de oorlog met Oekraïne zover mogelijk is teruggeschroefd, wordt zo'n 24,6 miljard kuub gas via schepen aangevoerd in de Rotterdamse haven. Dit type gas (LNG) moet na aankomst nog wel bewerkt worden om voor gebruik door Nederlandse huishoudens geschikt te maken.
Nu de gaswinning in Groningen gesloten is, is de gaswinning uit kleine velden belangrijker. Om die reden heeft de overheid al enkele jaren geleden besloten de productie uit kleine velden te verhogen. Het zijn met name de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Canadese maatschappij Vermilion die zorg dragen voor de winning van 10,7 miljard m3 gas uit in totaal zo'n 240 kleine gasvelden op land en op zee.
Gevolgen voor Overijssel
Van de 10,7 miljard kuub gas die in totaal in 2022 in Nederland is gewonnen, komt zo'n 190 miljoen kubieke meter uit Overijssel. De gaswinning in Overijssel draagt daarmee slechts marginaal bij aan de totale gasbehoefte in Nederland. Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat er meer uit de bodem van onze provincie zal komen. Zover bekend hebben de gaswinners geen nieuwe winningsplannen ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken, om grotere hoeveelheden naar boven te halen dan nu het geval is.
Er is met name in de Kop van Overijssel veel weerstand tegen de winning van gas uit zogenaamde 'kleine' velden. In het grensgebied van Overijssel, Drenthe en Friesland liggen negen 'kleine' velden deels op een over elkaar heen. In de omgeving zijn zorgen over bodemdaling en schade door verzakking.
De gemeente Steenwijkerland verzet zich al enige tijd tegen gaswinning uit het veld Wanneperveen, omdat dat voor een aanzienlijk deel onder Nationaal Park Wieden/Weerribben ligt en daar mogelijk schade zou kunnen veroorzaken.

Op deze plekken wordt er gas gewonnen in onze provincie:
Al deze cijfers komen van de website Nlog.nl, een site van het Ministerie van Economische Zaken met alle openbare info over gas- en oliewinning in Nederland.