Nieuws

Oekraïense vluchteling Mariia vindt wél passende baan in Zwolle

Mariia Lohvynenko aan het werk bij Heroyam in Zwolle
Mariia Lohvynenko aan het werk bij Heroyam in Zwolle © RTV Oost
Het aantal werkende Oekraïense vluchtelingen in Nederland is vergeleken met vorig jaar toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar zelden lukt het hen een baan te vinden die aansluit bij hun opleiding of werkervaring. De 24-jarige Mariia Lohvynenko is een positieve uitzondering. Zij vond wel een baan op haar niveau.
Mariia werkt bij het Zwolse uitzendbureau Heroyam. Het bedrijf richt zich op het vinden van werk voor Oekraïners en andere nieuwkomers in Nederland. Ze vond na twee maanden al een baan als IT-recruiter bij het uitzendbureau. "Ik heb geluk met deze baan."
Oekraïense vluchteling Mariia vindt wél passende baan in Zwolle
Het uitzendbureau is gestart met een nieuwe richting. Mariia: "De meeste mensen werken als schoonmaker of in fabrieken waar de taal niet belangrijk is. Nu proberen we ook mensen aan werk te helpen met een hogere opleiding."

Strenge restricties

Nederlandse regels werken niet altijd mee met het vinden van een baan. "Veel mensen met een creatieve achtergrond mogen hier niet als ondernemer of freelancer werken." Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal van haar vrienden.

'Iedereen lacht naar je'

Ze moet nog wel wennen aan Nederland. "Iedereen lacht hier naar je. Dat zegt veel over het land en de mensen. Je kan lachen naar vreemden en een klein gesprekje houden. Ik voel mij hier veilig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.