Nieuws

Dit zijn de overeenkomsten tussen Rotterdamse Erasmusschutter en Kruisboogschutter Almelo

Kruisboogschutter en Erasmusschutter hebben opvallende overeenkomsten
Kruisboogschutter en Erasmusschutter hebben opvallende overeenkomsten © ANP / beeldbewerking: RTV Oost
Het beheerst het landelijke nieuws: de man die gisteren in Rotterdam drie personen van het leven beroofde en het Erasmus MC op z'n kop zette. Een heftige gebeurtenis die opvallende overeenkomsten heeft met een drama in Almelo. Wat komen de 'Erasmus-schutter' en Almelose Kruisboogschutter overeen?
Een dag na het drama in Rotterdam, komt er steeds meer informatie over verdachte Fouad L. naar buiten. Zo heeft het Openbaar Ministerie eerder dit jaar het Erasmus MC gewaarschuwd voor de man. Hij zou psychotisch gedrag vertonen. Zo zou hij halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren hebben gelegen. Het OM noemt het zorgwekkend gedrag van de 32-jarige geneeskundestudent.

Schieten met kruisboog

Het (deels) naakt buiten verschijnen is direct de eerste overeenkomst tussen Kenzo K. en Fouad L. De Almeloër liep een jaar voor het kruisboogdrama naakt door de stad. Ook is hij rennend door de stromende regen in enkel een korte broek met een grote balk in zijn nek op een grasveld gezien.
Misschien wel het meest in het oog springende gelijkenis: beiden hebben een kruisboog en gebruiken die. Kenzo schoot in zijn woning op een binnendeur en op een zelfgemaakte pop van Donald Trump. En op de dag van het drama met de kruisboog vanaf zijn balkon op een agent.
Fouad schoot niet gisteren met een kruisboog, maar wel in 2018. Toen had hij het gemunt op vissen. Volgens hem is dat geen probleem omdat 'vissen geen gevoel' hebben, schrijft het OM in de waarschuwingsbrief gericht aan het Erasmus MC. Drie jaar na het 'vissenincident' wordt hij opgepakt voor het mishandelen van zijn konijn én voor het doorboren van een duif met een pijl. En dat laatste is wederom met een kruisboog gebeurd, schrijft het AD.
Reactie nabestaanden kruisboogdrama

Nabestaande Jan Mikhael ziet gelijkenissen tussen Fouad L. en Kenzo K.: "We zijn diep geschokt door de schietpartij in Rotterdam. Het roept vragen bij ons op over de veiligheid in Nederland. Het lijkt erop dat het een individu betreft met een zorgwekkend verleden.

Nederland zou resoluut moeten optreden tegen mensen die op een dergelijke verwoestende manier handelen. Als samenleving kunnen we niet toestaan dat individuen die al in het vizier zijn van justitie, zo'n diepe impact kunnen hebben op onze levens en op de maatschappelijke rust. Het creëert een sfeer waarin iedereen zich onveilig zou kunnen voelen, en dat is een situatie die we niet kunnen en mogen accepteren."

Negatieve gevoelens

Tijdens de rechtszaak in december 2022 vertelde de kruisboogschutter dat hij in de jaren voor het drama in een moeilijke periode zat. Zijn relatie liep op de klippen en hij verloor zijn baan als steigerbouwer. Daarop kreeg hij naar eigen zeggen last van een burn-out en negatieve gevoelens. Daar werd hij voor behandeld, maar vanwege de coronatijd verliep dat niet geheel gesmeerd. De behandeling stopt, maar de vraag is of Kenzo daar klaar voor is. De negatieve gevoelens blijven, daarop grijpt hij naar drugs. In de rechtbank verklaarde hij lsd-zegels te gebruiken, omdat hij had gelezen dat het de negatieve gevoelens verdrijven.
Dat is wederom een parallel met de 'Erasmus-schutter'. Bij eerdere politieverhoren, na de dierenmishandelingen, geeft hij aan een alcoholprobleem te hebben en last te hebben van depressies.

Mensen doodsteken

Uit het onderzoek dat volgt naar aanleiding van dierenmishandelingen, blijkt dat Fouad L. schokkende beelden op zijn telefoon heeft. Daarin worden mensen met messteken om het leven gebracht. En dat is precies wat het OM ook op de telefoon van de Kruisboogschutter vond: filmpjes van mensen die worden neergestoken.
Ook gedragen beide mannen zich agressief op internetfora. Zo weet RTL Nieuws dat de Rotterdammer erg actief was op 4chan, zijn berichten zouden daar 'doordrenkt' met haat zijn. Voornamelijk met rechtsextremisme en vrouwenhaat. De berichten van Kenzo gaan vooral over het moorden en over zijn afkeer tegen de coronamaatregelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.