Nieuws

'Als supporters komen om de boel te verstieren, zijn ze niet welkom'

Supporters Kozakken Boys niet welkom
Supporters Kozakken Boys niet welkom © Orange Pictures
"Voetbalsupporters zijn altijd welkom. Ook in Hardenberg", zegt burgemeester Maarten Offinga. Toch heeft hij besloten dat de thuiswedstrijd van HHC Hardenberg morgenmiddag tegen Kozakken Boys wordt gespeeld zonder fans van de tegenstander. Alleen publiek uit Hardenberg mag sportpark de Boshoek op.
"Als mensen speciaal hierheen komen met de bedoeling om de boel eens flink te verstieren, dán ben je níet welkom", verklaart Offinga zijn besluit om de wedstrijd zonder uitpubliek te laten spelen. Supporters van Kozakken Boys uit Werkendam kunnen dus thuisblijven. Ze komen het voetbalcomplex van HHC Hardenberg niet op.
Dat geldt ook voor supporters van Quick Boys uit Katwijk trouwens, die later dit seizoen naar Hardenberg zouden komen. Ook die zijn niet welkom in Hardenberg om dezelfde reden. De fans van beide clubs hebben het vorig jaar flink verbruid op het sportpark van HHC Hardenberg met vechtpartijen, vuurwerk gooien en rotzooi trappen, aldus burgemeester Offinga.

Risico op ongeregeldheden

Vuurwerk en vechtpartijen door opgefokte supporters bij voetbalwedstrijden. Burgemeester Maarten Offinga van Hardenberg is er zo klaar mee dat hij geen supporters van Kozakken Boys en Quick Boys toelaat bij de thuiswedstrijden van HHC Hardenberg. Zaterdag staat de wedstrijd tegen Kozakken Boys op het programma en het risico op ongeregeldheden, zoals afgelopen seizoen, is volgens de burgemeester te groot.
Vorig jaar ging het mis toen supporters van Kozakken Boys uit het Brabantse Werkendam en Quick Boys uit Katwijk zich misdroegen bij HHC Hardenberg. Bij Quick Boys liep het uit op een vechtpartij en de harde kern van Kozakken Boys had vuurwerk het stadion binnengesmokkeld. Ook klommen twee supporters een hoge wand in. "Het zijn zaken die niet huishoren op een voetbalveld. Ook niet in de tweede divisie", vindt de burgemeester.'
Dus neemt hij maatregelen en komt hij met een opzienbarend besluit: een supportersverbod voor het bijwonen van voetbal op amateurniveau. Zelf vindt Offinga het volkomen logisch. "Ik duld geen vechtpartijen in de binnenstad van Hardenberg. Daar treed ik tegen op. Voor vechtpartijen op het voetbalveld maak ik geen uitzondering, daar gelden voor mij dezelfde regels."

Risicoduels

"Dit zijn vergaande maatregelen. Maar we werken hier bij HHC Hardenberg met vrijwilligers en die moeten dat met plezier kunnen blijven doen", verklaart woordvoerder Jermaine Ellenkamp van HHC Hardenberg die het besluit van de burgemeester steunt. De club uit Hardenberg, die in de Tweede Divisie speelt, heeft Kozakken Boys en Quick Boys op de hoogte gebracht dat hun supporters niet welkom zijn op sportpark de Boshoek.
HHC speelt zondag tegen Kozakken Boys
HHC speelt zondag tegen Kozakken Boys © Orange Pictures

Q-side

"Hier worden we niet blij van", laat de voorzitter Dick Hoogendoorn van Kozakken Boys telefonisch weten. "We begrijpen dat de burgemeester dit doet. Ik was er vorig jaar zelf niet bij. Achteraf hoorde ik wat er was gebeurd. Dan denk ik: jongens, je weet dat het niet mag", aldus Hoogendoorn.
De club uit Werkendam heeft na het incident twee supporters van de Q-side, de harde kern van Kozakken Boys, voor een halfjaar geschorst. Hoogendoorn: "Ik ben nu twee jaar voorzitter en het is voor het eerst dat ik zo'n maatregel heb moeten nemen." Dat supporters die niet tot de Q-side van de club behoren ook niet welkom zijn in Hardenberg, vindt de voorzitter van Kozakken Boys jammer. "Maar we respecteren het besluit van de gemeente."

Ook de goede moet boeten

Burgemeester Offinga snapt dat het vervelend is dat de 'goede supporters' uit Werkendam en Katwijk moeten lijden door toedoen van de 'kwaden'. Maar hij heeft niet overwogen om een uitzondering te maken voor fans die niet tot de harde kern behoren. "Er moet eerst maar eens een brede maatschappelijke discussie op gang komen over hoe we de slechte supporters kunnen aanpakken zonder ook goede supporters te laten boeten. Maar ik ga die schifting hier niet aan de poort maken en daarom is een radicaal besluit om niemand toe te laten op dit moment het enige juiste."
De harde kern van Kozakken Boys heeft trouwens al vier maanden geen thuis- en uitwedstrijden meer bijgewoond, vertelt voorzitter Hoogendoorn. "Omdat de Q-side van zo'n honderd man zich achter de twee supporters hebben geschaard die tijdelijk niet welkom zijn." Hij verwacht dat het tweetal z'n lesje wel heeft geleerd.

Landelijke aanpak

Volgens Jermaine Ellenkamp van HHC Hardenberg komen ongeregeldheden met supporters vaker voor in de Tweede Divisie. "Kijk naar Spakenburg, IJsselmeervogels en Katwijk. Er is een bepaalde groep supporters die het blijft verpesten. Het is een landelijk thema waar een landelijke aanpak voor nodig is."
Hij weet dat bepaalde supportersgroepen onder invloed van drank en zelfs drugs naar de voetbalwedstrijd komen, met alle mggevolgen vandien. "Zulke supporters zijn niet of nauwelijks aan te spreken op ontoelaatbaar gedrag."
De controle bij de wedstrijd HHC Hardenberg - Kozakken Boys is in ieder geval morgen strenger dan gebruikelijk, staat op de website van de thuisclub.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.