Nieuws
Onbegrip en schaamte: Boer heeft moeite met hulp vragen

Hulp vragen als je niet goed in je vel zit, praten over grote zorgen over je bedrijf of je toekomst, omgaan met negatieve reacties en beeldvorming vanuit de samenleving. Uit onderzoek van de GGD IJsselland en het project 'Boeren in Beeld' blijkt dat ruim driekwart van de ondervraagden dit moeilijk vindt en de stap naar hulpverlening niet snel durft te zetten omdat ze denken 'dat hulpverleners hen toch niet begrijpen' of omdat ze zich schamen.
'Boeren in Beeld' heeft als doel de kloof tussen hulpverlening en boeren te verkleinen en probeert samen met boeren, boerinnen en hulpverleners te zoeken naar oplossingen. Ruim drie jaar geleden trok de GGD IJsselland aan de bel, omdat de mentale druk op menig boerenerf toeneemt. De gezondheidsdienst vond de signalen zorgelijk en besloot om verder onderzoek te doen om de schroom om hulp te vragen te verminderen.
Vragenlijst
Dit voorjaar is een vragenlijst opgesteld, samen met mensen uit de sector en die is verspreid onder boeren en boerinnen. Doel is inzicht te krijgen in waarom mensen het lastig vinden om hulp te vragen, wat wel zou werken en hoe hulpverleners beter kunnen inspelen op de situatie. De vragenlijst is via het eigen boerennetwerk, lokale kranten en sociale media verspreid. In totaal hebben 174 mensen de vragenlijst ingevuld.
De resultaten
Onderzoeker Annelot van Rooij van de GGD IJsselland vindt inzicht vanuit de praktijk zeer nuttig en belangrijk. "Je hoort van de mensen zelf waar ze tegenaan lopen, dit onderzoek is daarom ook gedaan met hulp van een aantal boeren en boerinnen. Zij hebben gekeken naar onze vragen, een vragenlijst moet geen 30 kantjes hebben, dan vullen mensen dat niet in. Meest opvallend blijft toch dat driekwart van de respondenten het nog altijd moeilijk vindt om hulp te vragen als hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Dat is niet onverwachts, maar toch blijft het iets wat aandacht nodig heeft."
Ook weten agrariërs niet altijd waar ze moeten zijn voor hulp. "De kloof is er, die willen we dichten want mensen die wel hulp vragen ervaren soms een gebrek aan kennis van de boerenpraktijk bij hulpverleners. Wat boeren of boerinnen vooral tegenhoudt is dat ze moeite hebben om over hun gevoel te praten en denken dat ze het zelf wel op kunnen lossen."
In de resultaten uit deze vragenlijst zit volgens de GGD IJsselland een aantal aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Individuele begeleiding zou helpen en praten met familie of vrienden helpt volgens de deelnemers aan het onderzoek om te praten over je gevoelens en zorgen.
Vervolg
Er wordt een kerngroep samengesteld met boeren en betrokken professionals om samen gericht stappen te zetten om de kloof tussen agrariërs en hulpverlening te verkleinen, vertelt Van Rooij. "Dat maakt dit onderzoek ook wel bijzonder, dat je met alle partijen probeert om stappen te zetten, zowel vanaf het erf als vanaf de hulpverlenende instanties."