Nieuws

Bussen vol met Almelose Armeniërs naar Brussel voor grote demonstratie

Honderden Armeniërs voor demonstratie naar Brussel
Honderden Armeniërs voor demonstratie naar Brussel © RTV Oost, Oscar Siep
Zeker 400 Armeniërs uit Almelo en omgeving zijn vanmorgen op de bus gestapt voor een grote demonstratie in Brussel. Ze vertrokken vanaf de parkeerplaats bij de Armeense kerk in Almelo. "Het is hard nodig dat de wereld hoort wat er gebeurt in Nagorno-Karabach, we hebben hulp nodig."
Onik Gelici, de voorzitter van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo loopt vrolijk rond op het parkeerterrein achter de kerk. Met een lijst vol namen probeert hij orde te scheppen in de chaos. Wie moet er in welke bus en is iedereen die zich heeft aangemeld ook al aanwezig?
Het doet hem goed dat er zoveel mensen komen om mee te gaan naar de grote demonstratie in Brussel. De reden van die demonstratie is minder leuk en daarom worstelt hij soms wat met zijn emoties. "Ons volk bouwde al kerken in Azerbeidzjan in de vierde eeuw na Christus. Dat we daar nu worden weggedreven kan natuurlijk niet. Het is al de tweede keer dat geprobeerd wordt om onze cultuur te vernietigen. Net als tijdens de Armeense genocide", zegt Gelici.

Oudste christelijke volk

De christelijke Armenen dreven al in de vierde eeuw handel met de Nederlanders en hebben daardoor een eeuwenoude band ontwikkeld met ons land. Toch is er weinig aandacht voor wat het volk overkomt en is overkomen. De Tweede Kamer erkende de Armeense genocide van voor en tijdens de Eerste Wereldoorlogal in 2004, maar het kabinet volgde niet, en houdt tot op de dag van vandaag de kaken op elkaar. Vermoedt wordt dat Rutte in dat geval niet zo makkelijk met de Turkse president Erdogan in gesprek zou kunnen, die de genocide nog steeds ontkent.
Onik Gelici vindt het onbegrijpelijk dat die genocide nog steeds onderwerp van discussie is. "Het heeft natuurlijk alles te maken met geld en met de relatie met Turkije, een land dat sowieso mensenrechten niet heel hoog in het vaandel heeft staan." Maar dat er nu opnieuw een genocide wordt uitgevoerd en dat daar opnieuw geen aandacht voor is van Europese regeringsleiders, dat steekt Gelici.
"Opnieuw wordt on volk verdreven, opnieuw wordt ons christelijke erfgoed vernietigd. En wat doet Rutte? Wat doet Europa? Helemaal niets."

Bus naar Brussel

Inmiddels staan tientallen Armeniërs in de rij om in de bus te stappen. Het gezelschap is divers, er zijn ook veel jongeren die mee gaan naar Brussel.
Onik Gelici: "Ik hoop dat veel politici dit horen en zien. Dat ze zich realiseren dat ze al eerder een genocide hebben toegestaan. Ik hoop dat ze zich realiseren dat christelijk werelderfgoed wordt vernietigd, dat er van de geschiedenis, van ons volk op deze manier niets overblijft."
Kijk hier naar een reportage over de demonstratie tegen een Armeense genocide:
Bussen vol Armeniërs vertrekken naar Brussel voor grote demonstratie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.