Nieuws

Na de trots komt het dilemma: verkoop je je hond aan de politie als hij geschikt is?

Honden leggen 'politie-examen' af in Almelo
Honden leggen 'politie-examen' af in Almelo © RTV Oost
Blaffende én bijtende honden dit weekend in Almelo. Daar is namelijk een officiële keuring voor politiehonden in opleiding. De beestjes worden beoordeeld op aspecten als speuren, bijten op commando en gehoorzaamheid. Mooi als hij geschikt blijkt... maar verkrijg je het over je hart om hem dan ook te verkopen?
"Het is echt een examen", zegt Gerrit Hoek. Hij is voorzitter van hondensportvereniging Speurder Dos in Almelo. "Als ze alle vaardigheden met succes afronden krijgen ze een certificaat. Dan zijn ze klaar voor het echte werk."

Zevenduizend euro

Scouts van de politie beoordelen vervolgens of ze de hond ook daadwerkelijk willen kopen om in te zetten bij politie of defensie. "Een aantal scouts van de politie loopt dit weekend hier rond", weet Hoek. "Maar het baasje mag natuurlijk bepalen of die zijn hond wil afstaan of niet. Sommige honden worden verkocht voor bedragen tot zevenduizend euro, maar veel baasjes kunnen het niet over hun hart verkrijgen."
Een van de grootste talenten dit weekend is de donkerbruine herdershond Eddy. Samen met zijn baasje Chiel doorloopt hij de examenonderdelen vrijwel vlekkeloos. Toch zou Chiel 'm voor geen goud van de hand doen. "Ze kunnen bieden wat ze willen maar hij blijft bij mij. Ik doe mee omdat ik het leuk vind om met hem te werken. Hij is heel baasgericht en let goed op mij."

Te duur

De politie zit te springen om goede honden, maar leidt die niet zelf op. Volgens Hoek heeft de politie het daar te druk voor. "De honden worden opgeleid en grootgebracht door gewone burgers. Voor de politie is het ook gewoonweg te duur. Het is heel intensief om een hond op te leiden. Je traint wel drie jaar meerdere dagen per week. Als de politie dat ook nog allemaal moet doen, komen ze mensen tekort voor het overige werk."

Niet lichtzinnig

En voor wie denkt 'zo'n opleiding is ook wel wat voor mijn puppy', volgens Hoek moet je er niet lichtzinnig over denken. "Om te beginnen is niet elk ras geschikt. Herdershonden zoals een Mechelse of Duitse herder zijn vaak het beste. Bovendien moet je als baasje veel ervaring hebben met trainen en toegewijd zijn. Pas dan kun je ervoor gaan."
Na de trots komt het dilemma: verkoop je je hond aan de politie als hij geschikt is?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.