Nieuws

Kleine Overijsselse theaters produceren eerste eigen voorstelling: "Wat uit Amsterdam komt leeft niet"

Voorstelling De Gierige Koning bij de première op het podium in Het Punt in Vroomshoop
Voorstelling De Gierige Koning bij de première op het podium in Het Punt in Vroomshoop © RTV Oost / Bart Kieft
Om elkaar en de cultuur in Overijssel te versterken hebben 21 kleine theaters in Overijssel de handen ineen geslagen. Het voorlopig resultaat: De Gierige Koning, een eerste zelf geproduceerde kindervoorstelling onder regie van de Twentse Karine Roldaan. "We zijn ontzettend trots", zegt programmamanager Mathilde van de Veen van OKTO.
De Gierige Koning eerste eigen productie van kleine Overijsselse theaters in première.
OKTO staat voor het Overleg Kleine Theaters Overijssel. In theater Het Punt in Vroomshoop, één van de 21 deelnemers aan OKTO, ging de eerste zelfgemaakte voorstelling De Gierige Koning in première. In samenwerking met het Enschedese Wilmink-theater en boekhandel en uitgeverij Broekhuis.

Soort primeur

Regisseur Roldaan is er blij mee. "Hartstikke goed en leuk dat we met deze voorstelling de kleine zalen in Overijssel langs gaan. Ook omdat het boek is uitgebracht door de Overijsselse uitgever Broekhuis. Een sprookje uit de jaren dertig en pas gevonden, dat geeft ook het gevoel van een soort primeur."
Mathilde van de Veen vult aan: "Het is heel fijn dat je als kleine en middelgrote theaters in Overijssel met elkaar kunt samenwerken, elkaar sterker kunt maken." Behalve dat het ook nog ontzettend leuk en leerzaam is, heeft het volgens Van der Veen nóg een belangrijke functie. "We versterken het maak-klimaat in Overijssel. We vinden het heel belangrijk theatermakers van eigen Overijsselse bodem een plek en een podium te geven."

Uit Amsterdam leeft niet

Ze vervolgt: "Je kunt wel een voorstelling uit Amsterdam halen en hier neerzetten, maar heel vaak raakt dat niet aan wat hier speelt en leeft. Daarom is het ook zo fijn zelf een voorstelling te maken."
OKTO is het samenwerkingsverband van 21 kleine en middelgrote Overijsselse theaters: De Carrousel Ommen, Concordia Enschede, Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, De Kappen Haaksbergen, De Reggehof Goor, De Voorveghter Hardenberg, Gashouder Dedemsvaart, Het Punt Vroomshoop, Theater Hof 88 Almelo, HOFtheater Raalte, MIMIK Deventer, Parkgebouw Rijssen, Podium Heino, Rabotheater De Meenthe Steenwijk, Stadsgehoorzaal Kampen, Stadstheater De Bond Oldenzaal, Theater de Stoomfabriek Dalfsen, Vrijhof Cultuur Enschede, ZINiN Nijverdal en ZZUit Zwolle.
Geluidstechnicus Jan Leemhuis van Het Punt in Vroomshoop hoopt dat het niet bij deze eerste eigen voorstelling van OKTO blijft. "Het samenwerkingsverband van de kleine theaters is heel belangrijk voor ons", zegt hij. "Als dit goed loopt, volgen misschien meer voorstellingen. Een beetje creativiteit is nooit weg."
En ook programmamanager Mathilde van de Veen van OKTO denkt al voorzichtig aan een tweede eigen productie volgend jaar. "Dat zou fantastisch zijn. Misschien dan iets Twents met Finkers en Le Petit Prince", zegt ze enthousiast. "Maar misschien zeg ik nu wel dingen die ik helemaal niet moet zeggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.