Nieuws

Nobian wil na zoutwinning Haaksbergen alle putten afsluiten: "Geen waterstofopslag"

Protestdoek tegen de zoutwinning in de gemeente Haaksbergen
Protestdoek tegen de zoutwinning in de gemeente Haaksbergen © RTV Oost / Marc Willighagen
Mocht de zoutwinning in Haaksbergen doorgaan, dan worden de acht geplande zoutputten naderhand niet gebruikt om waterstof in op te slaan. Die toezegging deden zoutwinner Nobian en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De onrust over de optie om de lege holtes als opslag te gebruiken, ontstond een jaar geleden door een uitspraak van staatssecretaris Hans Vijlbrief. Hij leek de weg voor waterstofopslag in Haaksbergen te plaveien, maar noemde dat later een 'slip of the tongue'. Maandagavond hebben Nobian en EZK benadrukt dat er absoluut geen sprake is van waterstofopslag als de cavernes leeg zijn. "Dat is ook in de lange termijnvisie vastgesteld door minister Rob Jetten", stelt Kees Hansma namens het ministerie.
Nobian en EZK deden die toezegging tijdens een bijeenkomst waarin raadsleden Nobian, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), onderzoeksinstituut TNO en EZK kritisch aan de tand voelden over de geplande zoutwinning in hun gemeente.
Een ander discussiepunt in Haaksbergen is de mogelijke bodemdaling. TNO stelt vast dat de verwachting is dat tijdens de boringen de daling ruim binnen de gestelde grenzen blijft. Na de winning is de bodemdaling onzeker, stelt Luuk Hunfeld van TNO. "Het lange termijnonderzoek is nog gaande. Dat wordt door de allerbeste specialisten ter wereld gedaan", verzekert hij. De onderzoeksresultaten volgen komende maanden.

Trillingen door winning

In vergelijking met andere zoutwinningsgebieden in Friesland en Groningen, ligt het zout in Haaksbergen relatief ondiep. En dat is voordelig, stelt TNO. "Want dan heb je een minder snelle bodemdaling en vervormingen van de cavernes."
Wel is er een risico dat de zoutwinning gepaard gaat met trillingen. "Geen aardbevingen die schade aan gebouwen aanricht", verzekert Hunfeld. "De trillingen zullen nauwelijks voelbaar zijn. Die kunnen duiden op een stuk moeilijk oplosbaar zout en mogelijk een stuk instabiele caverne."
De gemeenteraad bij de technische briefing de specialisten bestoken met vragen
De gemeenteraad bij de technische briefing de specialisten bestoken met vragen © RTV Oost / Leroy Vugteveen

Opnieuw vergunning aanvragen

Wat als de maximale bodemdaling waarvoor een vergunning is verleend, wordt bereikt? "Dan stopt de vergunning", legt Pieter van den Bergen van Staatstoezicht op de Mijnen uit. "Er kan opnieuw een vergunning worden aangevraagd." Van den Bergen verduidelijkt: "De maximale daling in de vergunning, is wat is aangevraagd met het winningsplan. Niet de maximale daling die veilig is."
Dat wil zeggen dat er mogelijk toch een nieuwe vergunning voor dezelfde locatie wordt afgegeven, mocht blijken dat meer bodemdaling nog steeds veilig is. Als blijkt dat meer daling niet wenselijk is met het oog op de veiligheid, dan moet de zoutwinner naar een andere locatie zoeken.

Putten afsluiten

Een zorg minder is de garantie dat er geen waterstof wordt opgeslagen, maar de raad heeft wel zorgen over het afsluiten van de lege putten. Het feit dat bij aanvang van de boringen die afsluitplannen er nog niet liggen, stemt de raad allerminst gerust. "We hebben locatie-specifieke gegevens nodig", legt Yvar van den Winkel van Nobian uit. De eerste achttien boormaanden zijn belangrijk voor die gegevens om een plan te kunnen maken. "We willen altijd de caverne helemaal dicht te maken na gebruik. In alle gevallen willen we ze hard afsluiten."
Of de technische briefing de gemeenteraad genoeg heeft gerustgesteld om in te stemmen met de zoutwinning, dat moet op 1 november blijken. De raad stemt dan naar verwachting over het afgeven van een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen'. Zonder die verklaring kan EZK geen vergunning afgeven voor de zoutwinning.
Laat de Hoeve niet Zakken en wethouder Jan-Herman Scholten reageren op de technische briefing

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.