Nieuws

Ondanks geruststellingen over waterstofopslag: actiecomité tegen zoutwinning Haaksbergen kritisch op raad

Procesbegeleider Han ten Broeke
Procesbegeleider Han ten Broeke © ANP
"We zijn toeschouwer bij onze eigen wedstrijd." Daarmee vatte Ludwig ten Broeke van actiecomité Laat de Hoeve niet Zakken de bijeenkomst samen die gisteren werd gehouden, waarbij TNO, Nobian, Staatstoezicht op de Mijnen en Economische Zaken door de gemeenteraad aan de tand werden gevoeld over de plannen voor zoutwinning in Haaksbergen. Het had wat Ten Broeke betreft wel wat kritischer gemogen.
Ten Broeke verwijst naar eerdere rapporten waarin onder meer TNO en SodM zich kritisch uitlieten over de veiligheid van zoutwinning. Kritiek die hij gisteren niet gehoord heeft. "Op het moment dat de vraag komt 'kan het veilig?' is eigenlijk het antwoord bij voorbaat al 'ja'", aldus Ten Broeke. "De kanttekeningen die ze stellen in die rapporten moeten ook hier uitgebreid aan de orde komen en dat heb ik toch voor een deel gemist."
Ludwig ten Broeke was gisteren graag aangeschoven in de bijeenkomst, maar zat op de publieke tribune. "We zijn hier als toeschouwer gekomen bij onze eigen wedstrijd. We hadden graag meegedaan en ook adviesorganen aan de tand gevoeld, want wij zijn de echte belanghebbenden."
Over gisteravond

Tijdens de bijeenkomst gisteravond werd duidelijk dat, mocht de zoutwinning in Haaksbergen doorgaan, de zoutputten naderhand niet worden gebruikt om waterstof in op te slaan. Die toezegging kwam van zoutwinner Nobian en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De onrust over de optie om de lege holtes als opslag te gebruiken, ontstond een jaar geleden door een uitspraak van staatssecretaris Hans Vijlbrief. Hij leek de weg voor waterstofopslag in Haaksbergen te plaveien, maar noemde dat later een 'slip of the tongue'. Tijdens de technische bijeenkomst is nu ook door EZK en Nobian benadrukt dat er absoluut geen sprake is van een waterstofopslag als de cavernes leeg zijn.

Voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke helpt de gemeenteraad van Haaksbergen en het ministerie rondom de besluitvorming over het zoutwinningsplan van Nobian. Hij is aangesteld als procesbegeleider en was in die rol gisteravond ook aanwezig. Hij kan niet zoveel met de kritiek van zijn naamgenoot Ludwig ten Broeke.

Vragen Hoeve

"Ik heb Ludwig ten Broeke al eerder gezegd, als hij daar had willen zitten, moet hij de politiek in gaan. Dat geldt voor heel veel mensen die een publiek belang willen uitoefenen. En zij zijn belanghebbenden, daar heeft hij volstrekt gelijk in." Maar Ten Broeke vindt dat hij de gemeenschap in De Hoeve op alle mogelijke manieren de kans heeft gegeven om hun vragen ook bij de raadsleden te krijgen. "Daar is ook gebruik van gemaakt. Heel veel vragen van De Hoeve zijn ook gewoon gesteld."
Dat inwoners van De Hoeve niet alle antwoorden even kritisch vonden, is volgens Han ten Broeke eigenlijk kritiek op de raadsleden. "Ik heb zelf het gevoel dat die raadsleden uitermate kritisch zijn geweest en ook van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om ze uitgebreid aan de tand te voelen. Ik geloof dat het CDA bijna een uur aan het woord is geweest om iedereen uitgebreid te ondervragen. Ik herken de kritiek van de heer Ten Broeke eigenlijk niet."

Objectiviteit

Maar ja, behalve het onafhankelijke TNO en toezichthouder SodM zaten er gisteren enkel belanghebbende partijen tegenover de raad. "Dat heb je met zaken waar belangen spelen. Dan zijn er belanghebbenden bij", reageert Han ten Broeke. "Die rare wens voor objectiviteit. Objectiviteit bereik je door zoveel mogelijk perspectieven aan bod te laten komen."
"Dat heb ik gedaan door eerst een dashboard op te laten stellen waardoor we een gemeenschappelijk vertrekpunt hebben. Dat had de raad daarvoor niet. We hebben 32 issues ontdekt waarin we zeggen daar moeten antwoorden op komen. Dat hebben we gedaan rond vijf thema's die ook voortdurend op komen: Veiligheid, juridische zekerheid, financiële waarborgen, maar ook transparantie en openheid. Daarmee heb je het hele scala rondom zoutwinning eigenlijk wel gedekt", vindt Ten Broeke. "Op basis daarvan is iedereen die er over gaat bijna drie uur aan de tand gevoeld. Het beeld dat daardoor is ontstaan is heel compleet."

1 november

Hoe nu verder? Ten Broeke gaat binnenkort nog 'op safari' met de raadsleden. Hij brengt samen met de raad een bezoek aan Groningen. "Maar we beginnen in Hengelo waar al heel lang zout wordt gewonnen. "Daar zijn natuurlijk ook gedupeerden. Die wil ik ook wel eens horen en het lijkt me ook goed voor de raadsleden."
Op 1 november moet de raad een besluit nemen over wel of geen zoutwinning in Haaksbergen. Of die datum reëel is, kan Ten Broeke niet zeggen.
"Ik heb altijd gezegd: tijd mag geen druk zetten op kwaliteit. Of 1 november wordt gehaald, is aan de raadsleden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.