Nieuws

Vechtpartij op Koningsdag in Raalte was 'noodweer', OM ziet ongeremd geweld

Beelden van de vechtpartij gingen viraal op het internet
Beelden van de vechtpartij gingen viraal op het internet © Still uit de video van de vechtpartij
Tegen een 41-jarige Raaltenaar is een gevangenisstraf van een maand geëist voor een mishandeling in het drukke centrum van Raalte, vorig jaar tijdens Koningsdag. Aanleiding voor de vechtpartij was een steekincident, waarbij de oom van de verdachte gewond raakte. Volgens de advocaat van de verdachten was het geweld dan ook 'niet meer dan normaal' en 'noodweer'. Op beelden van de vechtpartij, die viraal op het internet, is te zien dat twee mannen met grof geweld naar de grond worden gewerkt en tegen het hoofd worden geschopt.
Het ging op Koningsdag vorig jaar flink mis in het centrum van Raalte. Op de beelden, die vandaag ook in de rechtbank zijn vertoond, is te zien hoe een van de verdachten (41) inslaat op het slachtoffer dat al op de grond ligt. Even later deelt een andere man (58) nog een tik uit tegen het hoofd van het slachtoffer.

Slachtoffer had gestoken

Wat vooraf gaat aan de vechtpartij, is een steekincident. De 58-jarige Raaltenaar wordt tot drie keer toe in zijn arm gestoken. Zijn neef (41), op dat moment toevallig met zijn gezin in Raalte, ziet dat er een vechtpartij is uitgebroken en neemt een kijkje. In de menigte ziet hij zijn oom met een bebloede arm.
Hij hoorde mensen roepen: "Hij heeft een mes!" en aarzelde geen moment: "Ik zag een man met een mes in zijn hand. Ik dacht meteen, ik moet hem uitschakelen.”
De advocaat van de oom verklaarde voor de rechter dat hij het niet meer dan normaal vindt dat de man een tik uitdeelde aan iemand die hem kort daarvoor gestoken heeft: “Mijn cliënt was boos op degene die hem had gestoken en heeft hem een tik verkocht. Dit is een hele natuurlijke reactie.”

Geweld

De officier van justitie vindt dat de mannen overmatig veel geweld hebben gebruikt om de man met het mes uit te schakelen: “De man lag al op de grond, maar toch werd het geweld ongeremd doorgezet.”
Tegen de neef (41) eiste de officier een gevangenisstraf van een maand. De gewonde oom hoorde een taakstraf van 80 uur tegen zich geëist worden. Het slachtoffer van de mishandeling, de man met het mes, werd in maart van dit jaar al veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.