Nieuws
Natuurorganisaties willen definitief eind aan evenementen op voormalige vliegbasis Twenthe

De start van de RopaRun, het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente en technofestival Onder de Radar. Zomaar drie evenementen die dit jaar plaatsvonden op de voormalige Vliegbasis Twenthe. Maar of die volgend jaar ook te bezoeken zijn? Meerdere organisaties zijn tegen dit soort activiteiten, zo dichtbij een natuurgebied, en trekken vandaag voor de zoveelste keer naar Den Haag om het bestemmingsplan en de vergunning die deze evenementen mogelijk maken aan te vechten.
Met een delegatie van zo'n acht of negen betreedt Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg en omgeving deze ochtend de zittingszaal in Den Haag. Onder hen advocaten, adviseurs en vertegenwoordigers van Stichting Lonneker Land, Stichting Natuur en Milieuraad Enschede, Stichting Landschap Overijssel en de Dassenwerkgroep. "We weten hoe schadelijk de evenementen zijn voor vleermuizen en oeho's. Toch verwachten we dat het in de zitting alleen maar zal gaan over stikstof."
Stikstof
Het is niet de eerste keer dat de samenwerkende natuurorganisaties de plannen voor de voormalige vliegbasis aanvechten. In januari 2020 haalde de Raad van State een streep door de omgevingsvergunning voor de Vliegbasis Twenthe. Ook toen speelde stikstof een rol in dat besluit.
Dik anderhalf jaar later, in november 2021, gaf de gemeenteraad van Enschede een klap op een nieuw bestemmingsplan. Een bestemmingsplan met beperkingen. Want vuurwerkshows bij alle activiteiten of racen met auto's op het terrein? Dat soort activiteiten werd flink aan banden gelegd in het nieuwe bestemmingsplan. Alles om meer rekening te houden met de natuur.
Tijdelijke oplossing
De aangepaste plannen konden op goedkeuring van de provincie Overijssel rekenen, die een natuurvergunning afgaf. De weg was weer vrij voor evenementen, zij het dus met beperkingen. Toch was ook dit tegen het zere been van Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg en kompanen. Zij eisten in mei vorig jaar in een spoedprocedure bij de Raad van State dat er voor eens en altijd een streep door alle evenementen gaat.
De VTE, de exploitant van het evenemententerrein, de provincie en het gemeentebestuur van Enschede vroegen om een tussenoplossing en stelden zelf voor om op jaarbasis niet meer dan 142.000 bezoekers toe te laten, in plaats van de toegestane 500.000. De Raad van State ging hier in mee, totdat er een definitief besluit over de kwestie wordt genomen. En dat is dus wat er vandaag op de agenda staat.