Overig

Nieuwe RTV Oost-serie Ongekend Talent! laat zien hoe moeizaam de weg terug in de maatschappij is na revalidatie

Kirsten Ensing kreeg de diagnose incomplete dwarslaesie
Kirsten Ensing kreeg de diagnose incomplete dwarslaesie © RTV Oost
Revalideren na een ernstige ziekte of ongeval is zwaar. Maar de weg daarna is minstens zo lastig. In de nieuwe RTV Oost-serie Ongekend Talent! volgen we mensen die vechten voor terugkeer in de maatschappij. Hoe krijgen zij hun plek terug? Hoe worden ze weer in hun kracht gezet? Ongekend Talent! zie je vanaf woensdag 11 oktober om 18.30 uur op TV Oost.
Maak kennis met Kirsten, die een incomplete dwarslaesie kreeg. Spasmen en zenuwpijn in haar benen maken haar dagen onvoorspelbaar en een terugkeer naar haar werk als medisch secretaresse niet eenvoudig. Rudi raakte bij een bedrijfsongeval vingers en daarmee de functie van zijn hand kwijt én daarmee ook zijn droombaan. Wielerprof Maurits reed de Tour de France en tweemaal de Giro d’Italia uit, tot hij in zijn vrije tijd van de sokken werd gereden door een scooterrijder. Hersenletsel maakte hem tot een schim van de man die hij voorheen was.
Ook Michiel werd slachtoffer van een verkeersongeval en liep ernstige hersenbeschadiging op, waardoor hij maar moeilijk een geschikte baan kan vinden. Jessica werd met haar moeder frontaal aangereden. Niemand dacht dat ze het zou overleven. Toen ze toch opknapte, kreeg ze te horen dat ze geen les meer zou kunnen geven. Stijn vierde zijn havodiploma met een vakantie in Italië, maar brak daar zijn nek bij het duiken. Alle toekomstplannen moesten worden aangepast, want het leven is voor altijd in een rolstoel.

Drempels

In Ongekend Talent! vertellen deze mensen over hun leven, de impact van het noodlot dat hen trof en hoe ze de draad weer oppakken. Werk blijkt een heel belangrijke pijler van geluk en waardering, maar is ineens niet meer vanzelfsprekend. De werkgevers van de revalidanten komen ook aan het woord en vertellen over de drempels die zij ervaren. Ook geven zij aan wat er volgens hen nodig is om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen.
Ongekend Talent! zie je woensdag 11 oktober om 18.30 uur op TV Oost. De aflevering wordt dezelfde avond om 20.30 en 22.30 uur en op zondag 15 oktober herhaald. Kijk voor alle uitzendtijden op rtvoost.nl/tv. De afleveringen en extra achtergrondverhalen kun je ook terugkijken en lezen op rtvoost.nl/ongekendtalent en in de gratis RTV Oost-app.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.