Nieuws

Raad Hellendoorn vraagt burgemeester met schaamrood op de kaken om hulp

Raad Hellendoorn vraagt burgemeester Eijbersen om hulp
Raad Hellendoorn vraagt burgemeester Eijbersen om hulp © Screenshot gemeente Hellendoorn
Een 'wijs persoon met een grote staat van dienst' moet de gemeenteraad van Hellendoorn uit de politieke impasse helpen. Met het schaamrood op de kaken vroeg en kreeg de gemeenteraad vanavond de hulp van burgemeester Jorrit Eijbersen. Dat de raad gezamenlijk naar de burgemeester stapte voor hulp, is volgens Eijbersen 'een compliment voor de raad'.
"Schaamte, verdriet, boosheid en weinig positieve emoties." Het zijn de eerste woorden van Matthijs Knobben, fractievoorzitter van Samen Hellendoorn in een extra raadsvergadering over de politieke impasse in Hellendoorn. Meerdere pogingen om tot een nieuwe coalitie te komen strandden en wethouders vertrokken.
"Het lukt ons niet, dat is de conclusie die we kunnen trekken na vijf maanden. Wij als raad komen er in onderling overleg niet uit. Er moet een oplossing komen."

Brevet van onvermogen

De raadsleden legden vanavond de schuld van het mislukken van onderhandelingen vooral bij zichzelf. "Met schaamte in het hart verzoeken we de burgemeester stappen te ondernemen", aldus Anja ter Harmsel van GroenLinks, de partij van wethouder Peter Lage Venterink die vandaag zijn ontslag indiende.
"Het voelt als falen dat we hier met elkaar moeten zeggen dat we hulp nodig hebben", zei Margreeth Krommendijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie. "Ik hoop dat het een soort reset-knop is. We zeggen allemaal dat we het samen willen doen, maar op de een of andere manier zit er iets vast in het wiel."

Bemiddelaar

De partijen dienden samen een motie in waarin de burgemeester wordt gevraagd een bemiddelaar aan te wijzen. Zelf heeft hij al een aantal mensen op het oog, maar toezeggingen heeft hij nog niet. "Ik zal een wijs persoon vragen met een grote staat van dienst of deze persoon ons kan helpen in het voorliggende proces. Ik heb personen gevraagd, maar ze hebben nog niet toegezegd. Wel vragen ze allemaal tijd voor zorgvuldigheid."
Eijbersen gaf de raad vanavond, ondanks dat het ze niet lukt tot een stabiel bestuur te komen, wel een compliment. " U praat over schaamte, maar het is ook een mate van kracht dat u om hulp vraagt. Eensgezind en unaniem. Ik hoop dat het een goed begin kan zijn van een verbetering van relaties onderling. Ik ben blij dat jullie met elkaar de handschoen hebben opgepakt, maar we hebben nog veel werk te doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.