Nieuws
Na drama in Rotterdam slaat Enschedese advocaat alarm: "Dit is geen verrassing"

Het drama van vorige week in Rotterdam, waarbij drie mensen werden gedood door een man die mogelijk in een psychose verkeerde, komt niet uit de lucht vallen. Dat stelt de Twentse strafrechtadvocaat Janbart Kalk. Het is tijd voor actie, stelt de strafpleiter over de aanpak van verward gedrag. "Dit is de maatschappij die wij de afgelopen jaren zelf opgebouwd hebben, waar we zelf voor gekozen hebben."
Janbart Kalk staat zelf onder anderen de kruisboogschutter uit Almelo bij, die in een psychose twee mensen doodstak en op hulpverleners schoot. "De situatie zoals die nu is, waarbij we geen grip hebben op mensen met verward gedrag, is zorgelijk."
'Er gebeurt niets'
En dus moet er actie ondernomen worden, stelt hij. Doelend op de verschillende drama's in het land waarbij de dader verward gedrag vertoonde. "Het is het gevolg van het VVD-beleid waarmee de afgelopen jaren de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) volledig gestript is. Ze wilden er eigenlijk een winstgevende organisatie van maken en dan loop je tegen problemen aan."
Na drama in Rotterdam slaat Enschedese advocaat alarm
"Als er iemand behandeld moet worden die én verslaafd is én een psychiatrisch probleem heeft, kost het hun te veel tijd en geld en wordt het over de schutting gegooid bij een andere instelling. Maar die zeggen dan: 'Wij kunnen hier ook niets mee.' En zo gebeurt er niets."
'Hij is vereenzaamd'
Als het aan Kalk ligt, gaat er heel snel veel geld extra naar GGZ-instellingen. "Nu is er niemand die het overzicht houdt over mensen die dreigen te ontsporen. Daarom gaat het ook zo mis."

Een goed voorbeeld is Kenzo K., de kruisboogschutter uit Almelo die twee mensen doodstak. Een paar maanden voor het drama deed hij een zelfmoordpoging.
"De politie kwam toen in zijn woning en trof daar wapens aan. Grote messen en de kruisboog. Met een van die messen werden een paar maanden later de twee vrouwen doodgestoken tijdens het drama. De politie zag het, rapporteerde het, maar er gebeurde niets mee."
"De politie kwam toen in zijn woning en trof daar wapens aan. Grote messen en de kruisboog. Met een van die messen werden een paar maanden later de twee vrouwen doodgestoken tijdens het drama. De politie zag het, rapporteerde het, maar er gebeurde niets mee."
Hij was te gevaarlijk voor opname, dus lieten ze hem gaan
Volgens Kalk reageerde destijds enkel de woningbouwvereniging. "Zij zeiden: 'Kenzo moet goed begeleid worden als hij terugkomt. Maar er gebeurde vervolgens helemaal niets. Ook niet nadat vrienden alarm sloegen omdat hij zich erg vreemd begon te gedragen. Kenzo is vereenzaamd, aan zijn lot overgelaten en vervolgens is het volledig fout gegaan."
'Let op elkaar'
Dit soort drama's te allen tijde voorkomen is onmogelijk, beseft ook Kalk. Maar er moet wel iets gebeuren om het vaker voor te zijn. "Allereerst moet er dus vanuit Den Haag veel geld naar de GGZ. Maar zij moeten ook veel meer bevoegdheden krijgen. Gegevens zouden veel gemakkelijker uitgewisseld moeten worden tussen de verschillende instanties."
Maar daarnaast ligt een belangrijke rol ook bij iedereen in de samenleving, vindt Kalk. "We letten steeds minder op elkaar. Bij Kenzo bijvoorbeeld, die al eens naakt in het park werd gespot. Mensen zagen het, maar er werd geen actie ondernomen."