Nieuws

Hof van Twente pakt onbewaakte spoorwegovergangen aan: "Veilig spoor door de gemeente"

Overijssel telt nog 17 onbewaakte spoorwegovergangen
Overijssel telt nog 17 onbewaakte spoorwegovergangen © RTV Oost
De gemeente Hof van Twente stond bovenaan de lijst van Nederlandse gemeenten met onbewaakte spoorwegovergangen. Alles behalve eervol en veilig al helemaal niet. Dat moet anders, stelden spoorbeheerder ProRail en de gemeente Hof van Twente. Ook omdat landelijk de afspraak is gemaakt dat alle onbewaakte overgangen dicht moeten. Hof van Twente maakt zich daarom op voor een inhaalslag: van 14 tot en met 16 oktober worden negen onbewaakte overwegen aangepakt.
Noem het gerust een monsterklus: in vier dagen negen onbewaakte spoorwegovergangen veilig maken. Drie aannemers staan klaar om die klus te klaren. Eén onbewaakte overgang krijgt slagbomen en bellen, elders worden tunnels aangelegd - voor vee, fietsers en voetgangers - en er verrijst een houten brug.
Met de voorbereidingen van al dat werk is in augustus al begonnen. Zo zijn er verschillende ontsluitingswegen aangelegd en eerder al zijn zogeheten Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) in Markelo en Goor afgesloten. "Het mooie van dit project is dat we in één weekend afscheid nemen van negen NABO’s en daarvoor álle oplossingen die er voor een NABO zijn gebruiken, met een gebiedsgerichte aanpak", zegt Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost van ProRail.

Klaar in het najaar

Na het drukke weekend is de klus nog niet volledig geklaard. De tunnels en de brug vragen dan nog om afwerking en er moet nog bestrating worden aangelegd. ProRail en Hof van Twente verwachten dit najaar de werkhandschoenen te kunnen opruimen. Wethouder Harry Scholten: "We gaan de komende periode even constructief te werk en ik kijk uit naar een veilig spoor door de gemeente."

Niet iedereen blij

Het verbeteren van de veiligheid op het spoor is een nobel streven. Toch is niet iedereen daar blij mee. Want waar de een veilig wordt gemaakt, gaat de ander gewoon dicht. Zo ook de twee spoorwegovergangen waar Gerrit Versteeg, eigenaar van een loonbedrijf in Ambt Delden, gebruik van maakte om zijn land te bereiken. Een ritje van tweehonderd meter is daardoor veranderd in een reis over zeven kilometer.
Waar hij eerder een onbewaakte spoorweg overstak, moet hij nu met zijn trekker over een nauwe brug en pal langs de speelplaats van een basisschool, onderwijl uitwijkend voor fietsers en auto's. "Dit is zeker niet veiliger", mopperde Versteeg eerder, die de extra reiskosten niet eens noemde.

Bussen

De hinder voor Versteeg is blijvend, de overlast die treinreizigers van zaterdag 14 tot en met maandag 16 oktober ervaren is tijdelijk en van geringe aard. Tussen Zutphen en Delden rijden dan namelijk geen treinen, er pendelen bussen tussen beide stations.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.