Nieuws

CBR wil stalkende ex-rijschoolhouder Kamps definitief stoppen: 181 examenkandidaten gedupeerd

Ex-rijschoolhouder Henrie Kamps bezig met - zoals hij het noemt - journalistiek onderzoek.
Ex-rijschoolhouder Henrie Kamps bezig met - zoals hij het noemt - journalistiek onderzoek. © Eigen foto
Het CBR haalt de komende tijd alles uit de kast om de stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps definitief een halt toe te roepen. Komende maandag blijft het examencentrum in Enschede nog gesloten, maar dinsdag moeten de examens worden hervat. "Na een korte afkoelperiode." Voor de nabije toekomst gaat het CBR maatregelen treffen om een einde te maken aan de praktijken van Kamps.
In totaal zijn alleen al deze dagen 181 aspirant-automobilisten gedupeerd.
Als gevolg van de noodmaatregel hebben donderdag en vrijdag 101 kandidaten geen examen kunnen doen. Voor maandag stonden bovendien nog eens 80 kandidaten ingepland. Voor al deze examenkandidaten moet nu een nieuwe datum moet worden gezocht.
Overigens kunnen de theorie-examens wel gewoon doorgaan. Deze examens worden binnen afgenomen in een afgesloten ruimte. Om de veiligheid te garanderen, heeft het CBR extra beveiligers in moeten huren.

'Bedreiging en intimidatie'

De zelfverklaarde journalist Kamps zegt bezig te zijn met journalistiek onderzoek naar vermeende misstanden, in de ogen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat het om regelrechte terreur.
Door met zijn auto bij rijexamens de achtervolging in te zetten, maakt Kamps zich volgens het CBR schuldig aan bedreiging en intimidatie en veroorzaakt hij onveilige situaties. Eerder al bepaalde de kortgedingrechter dat Kamps hiermee moet stoppen op straffe van een dwangsom van 500 euro per overtreding, tot een maximum van een ton.
De rechter maakte daarbij het voorbehoud dat Kamps onderzoek mag doen zolang hij dit maar niet structureel doet en dit niet koste gaat van de veiligheid.

Weer opgedoken

Nadat Kamps enige tijd was gestopt met zijn 'journalistieke onderzoek' dook hij zoals RTV Oost meldde dit voorjaar ineens weer op. Daarbij zocht hij de randen van het vonnis van de kortgedingrechter op door toch weer de achtervolging in te zetten tijdens rijexamens.
Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold liep dit op een bepaald moment dusdanig de spuigaten uit dat donderdag met onmiddellijke ingang alle examens werden afgebroken en de nog geplande examens voor de rest van de week werden afgeblazen.

Halt toeroepen

Maar ook maandag nog worden geen examens afgenomen. Voor die dag staat een overleg gepland tussen het CBR en vertegenwoordigers van gemeente, politie en justitie. Inzet: hoe kan Kamps een halt worden toegeroepen?
"Dit overleg stond overigens al op de agenda", aldus een CBR-woordvoerder. "Pechtold zou donderdag al naar het examencentrum in Enschede gaan. Onder meer om de mensen een hart onder de riem te steken. Maar toen we daar aankwamen, was eigenlijk meteen al helder dat de huidige situatie niet meer houdbaar was. De politie moest echt vier à vijf keer per dag in actie komen omdat gevaarlijke situaties dreigden. Daarop is besloten per direct alles stil te leggen."
De uitkomsten van het gesprek van maandag worden meegenomen ter voorbereiding op de heropening van het examencentrum dinsdag. Het CBR zegt ook na de heropening de situatie te blijven monitoren.

Extra maatregelen

De hoop van het CBR is nu gevestigd op het overleg van maandag tussen politie, justitie en burgemeester. Maar de organisatie komt zelf ook in actie.
Eerder al had het CBR allerlei maatregelen getroffen voor de veiligheid van het eigen personeel, maar ook voor de examenkandidaten. De organisatie bekijkt dezer dagen wat er nog meer moet gebeuren.
"Er worden aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen om de praktijkexamens op een verantwoorde wijze af te kunnen nemen en er worden voorbereidingen getroffen om de dienstverlening weer te starten. Veiligheid boven alles", aldus woordvoerder Wessel Agterhof.

Dwangsommen

Het CBR stapt bovendien andermaal naar de rechter. Deze keer om de tijdens het kort geding aangekondigde dwangsommen daadwerkelijk te incasseren. Al blijft de vraag of er op de voormalig rijschoolhouder nog wat te verhalen valt. Eerder al werd er beslag gelegd op twee auto's van Kamps.

Affaire Gerard Sanderink

Dat gebeurde door de ex-vriendin van de veelbesproken zakenman Gerard Sanderink. Nadat Kamps allerlei informatie had verspreid over die ex-vriendin stapte ze naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Ze liet vervolgens beslag leggen op twee auto's van Kamps.
Daar staat tegenover dat Kamps anderhalve ton van Sanderink zou hebben ontvangen voor het verspreiden van allerlei informatie. Mogelijk liggen daar nog mogelijkheden voor het CBR om de dwangsommen te incasseren.

Examens inhalen

Intussen stelt het CBR alles in het werk om gedupeerde examenkandidaten zo snel mogelijk de afgeblazen examens in te laten halen. "Behalve dat ze twee gratis rijlessen aangeboden krijgen ter voorbereiding op hun examen zoeken we naar mogelijkheden dat dit op zo kort mogelijke termijn kan", zo laat een woordvoerder weten.

Vernielingen huis Kamps

Henrie Kamps blijft erbij dat er sprake is van misstanden bij het CBR en dat hij een persoonlijke ruzie met Pechtold heeft. Op zijn website kondigt hij aan dat hij op korte termijn met meer onthullingen over de vermeende misstanden komt. Volgens Kamps bevoordeelt het CBR grote rijscholen ten opzichte van de kleinere vakbroeders.
Op zijn website meldt hij verder dat hij - nadat donderdag de rijexamens per direct waren gestaakt - doodsbedreigingen heeft gehad en dat er vernielingen bij zijn huis zijn aangericht. Ondersteund door een foto van een barst in een ruit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.