Nieuws

Musea in Overijssel tevreden over bezoekers maar begroting knelt

Verschillende Overijsselse musea maken zich zorgen over de toekomst. Ze zijn tevreden over de bezoekersaantallen maar door de toegenomen kosten is het moeilijk om de begroting rond te krijgen. Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp en het Haaksbergse Museum Buurtspoorweg zitten zelfs diep in de rode cijfers.
De landelijke Museumvereniging - met 26 aangesloten musea in onze provincie - schetste deze week in haar jaarlijkse rapport een somber beeld: De helft van de musea in Nederland draait verlies. In Overijssel is dat beeld niet anders. "Het is een bitterzoete ervaring" zegt Jana Simmelink van Natura Docet. "We halen goede bezoekerscijfers maar we kunnen niet doorpakken omdat we structureel geld tekort komen."
Eerder dit jaar luidde het oudste natuurhistorische museum van Nederland al de noodklok. Om te overleven kreeg het van de gemeente Dinkelland een eenmalige subsidie van 150.000 euro. Maar structurele financiering ontbreekt. En de kosten lopen door de inflatie alleen maar hoger op. "We hadden de pech dat we zo'n beetje op het meest ongunstigste moment een nieuw energiecontract moesten afsluiten." zegt Simmelink "De energiekosten zijn daarom verdubbeld. En die waren al hoog in ons historische pand."
Museum Natura Docet verkeert in financieel zwaar weer
Museum Natura Docet verkeert in financieel zwaar weer © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Ook andere musea zeggen dat de toegenomen energiekosten voor veel zorgen zorgt. Bij het Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, waar je niet alleen historische treinen kunt bekijken, maar er ook een stukje mee kan rijden, kwam er vorig jaar nog een ander probleem bij. De kolen waarop de stoomtreinen rijden, waren door de invasie van Rusland in Oekraïne niet meer te verkrijgen. "Nu zijn ze weer te koop, maar wel twee keer zo duur" zegt directeur Joke Mijdam

Entreekaartje

Om de kosten te drukken heeft het museum voor 2023 de prijs voor entree verhoogt. Kostte een kaartje eerst 11 euro, dit jaar betaalt een bezoeker 13,50 euro. "Het heeft niet tot een vermindering van het aantal bezoekers geleid. In tegendeel. We gaan richting de 25 duizend bezoekers. Maar volgend jaar het kaartje nog duurder maken, dat gaan we niet doen. Het moet ook betaalbaar blijven"
Ook bij het techniekmuseum Oyfo in Hengelo wilden ze het entreekaartje liever niet duurder maken. "Toegankelijk zijn is belangrijk" zegt de kersverse directeur Marloes Nijhuis. Maar toch zag ze geen andere mogelijkheid toen ze geconfronteerd werd met een forse huurverhoging. "Die ging bijna 10 procent omhoog."
Het gevolg was dat het jaar 2023 de boeken in zal gaan met rode cijfers. "Dat komt niet alleen door de huur. Ook andere kosten stijgen. Ons personeel krijgt dankzij een nieuwe CAO meer salaris, dat ik ze van harte gun overigens. Ze werken er hard voor. Maar het zorgt voor nog meer druk op de begroting. Ondanks dat we na de coronatijd hele mooie bezoekerscijfers hebben, moeten onze bezoekers volgend jaar een euro meer betalen om ons museum binnen te komen."
Gelukkig is het niet bij elk museum kommer en kwel. Bij Deventer Verhaal (Museum De Waag en Speelgoedmuseum Deventer) hebben ze uitstekende bezoekersaantallen. "Dat hebben we vooral te danken aan de vele toeristen die onze stad weten te vinden" zegt Eelco Versteeg. "Toch zien ook wij de kosten stijgen. En dus beseffen we dat we er over een aantal jaar er heel anders voor kunnen staan. Er gaat geen vergadering voorbij waar de prijs van het entreekaartje niet ter discussie wordt gesteld."

Toekomst

Op de vraag hoe de musea de toekomst zien, wordt er in Haaksbergen het diepst gezucht. "We hebben zowel bij de gemeente Haaksbergen als bij de gemeente Enschede een subsidie aanvraag gedaan van 115.000 euro. En waren we er dan maar. Het tekort is nog groter. Verder in de kosten snijden is niet eenvoudig. We doen het hier met 3fte tegenover 140 vrijwilligers" aldus Mijdam. "Dus dan zit er niets anders op dan ons rijdend erfgoed maar binnen zetten."
Ook in Denenkamp bij Natura Docet zijn er flinke zorgen voor de toekomst. "We zijn zijn in gesprek met de gemeente Dinkelland. We hebben een verduurzamingstraject ingezet om de energiekosten te drukken. Maar ons voortbestaan is nog lang niet zeker" zegt Simmelink. "Dat we niet het enige museum zijn in deze situatie is een zorgwekkend signaal want wij en musea in het algemeen hebben een belangrijke functie in onze maatschappij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.