Betaald voetbal

Ook Heracles moet eraan geloven in De Adelaarshorst: ruime zege Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond gehakt gemaakt van Heracles Almelo. In de kolkende Adelaarshorst maakte de ploeg van trainer René Hake zijn favorietenrol volledig waar. Het werd 4-0 dankzij treffers van Willum Willumsson, Viktor Edvardsen, Bas Kuipers en invaller Sylla Sow.
Daarmee blijft de thuishaven van Go Ahead Eagles een vrijwel onneembaar fort. AZ was in januari van dit jaar het laatste team dat de volle buit meenam uit de Vetkampstraat. De eclatante zege op Heracles is voor Go Ahead Eagles alweer de vijfde op een rij. Een razendknappe statistiek. De laatste keer dat Go Ahead Eagles dit flikte? Lang, heel lang geleden: december 1984 welteverstaan.
Een stukje historie dat naadloos aansluit bij een toch al fijne week aan de IJssel. Gisteren werd bekend dat de verbintenis van succestrainer Hake werd verlengd tot de zomer van 2026. Een contractuele verdienste van maandenlang vakmanschap, want wat Go Ahead Eagles in eigen huis laat zien is niet van alle tijden.

Deventer storm

Heracles werd in de eerste helft op alle fronten afgetroefd. Een Deventer storm van een minuut of twintig was voldoende voor een riante voorsprong bij de rust. Met nog geen kwartier op de klok knikte Willumsson de 1-0 achter Brouwer, die geheel vrijuit ging en lijdzaam toezag hoe het leer traag in de verre hoek belandde.
Amper vijf minuten later rolde het "Tien, tien tien" van de tribunes toen Victor Edvarsen de marge verdubbelde. De Zweedse topaankoop van Go Ahead Eagles werd de voorbije weken veelvuldig bekritiseerd, maar speelde tegen Heracles een verdienstelijke pot. Met zijn 2-0, nadat Heracles een hoekschop niet wegkreeg, drukte hij deze waarde ook cijfermatig uit.

Heracles wéér achter

Heracles stelde er in feite helemaal niets tegenover en was geen schim van het avontuurlijke elftal dat het op Erve Asito is. Daarmee ging er een fikse streep door de vurige wens van Lammers. De oefenmeester hoopte dat zijn ploeg nu eens vanaf het eerste fluitsignaal bij de les zou zijn, zodat reparatiewerkzaamheden een keer achterwege konden blijven.
Het bleek hopen tegen beter weten in, al heeft Heracles al wel vaker bewezen over veel veerkracht te beschikken. De Almeloërs pakten dit seizoen al tien punten na op achterstand te hebben gestaan. Van de twaalf geproduceerde treffers vielen er maar liefst elf na de theepauze. Kortom, Go Ahead Eagles mocht zich dan ook zeker nog niet rijk rekenen.
De thuisploeg vond het wel welletjes, leunde achterover en liet de bezoekers komen. Heracles kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en kreeg goede mogelijkheden via Sankoh en Ouahim. De druk werd opgevoerd vanuit Almelose zijde, maar het betekende wel dat er erg veel ruimte achter de laatste lijn van Heracles ontstond.
Sylla Sow toonde andermaal zijn waarde als invaller
Sylla Sow toonde andermaal zijn waarde als invaller © ANP

Supersub Sow

Een kolfje naar de hand van supersub Sylla Sow. Alles wat de 27-jarige aanvaller van Go Ahead Eagles aanraakt verandert deze weken in goud. Zo ook vanavond. Sow scoorde dit seizoen met al zijn drie schoten op doel en voegde daar tegen Heracles een vierde bij. Een rebound belandde voor zijn voeten, waarna Sow er vliegenvlug bij was om de drie tegen nul aan te tekenen.
Het was niet dat Heracles helemaal geen kansen kreeg vanavond, maar wil je terugkomen in het duel dan moet je ze wel verzilveren. En anders was daar altijd nog wel doelman Jeffrey de Lange. Het slotakkoord was voor misschien wel de populairste man op het veld. Aanvoerder Bas Kuipers bepaalde de eindstand een minuut of tien voor het einde op 4-0.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.