Nieuws

Na verkiezingen flinke toename van Kamerleden uit Overijssel, verdubbeling kansrijk

Een Overijsselse driehoek bij het CDA in 2008: Sabine Uitslag met Eddy van Hijum en (rechtsboven) Pieter Omtzigt
Een Overijsselse driehoek bij het CDA in 2008: Sabine Uitslag met Eddy van Hijum en (rechtsboven) Pieter Omtzigt © Dirk Hol / ANP
Overijssel kan zich voorzichtig gaan verheugen op een flinke toename van het aantal Tweede Kamerleden uit de provincie. Vandaag moesten partijen hun kandidatenlijsten inleveren en een blik daarop wijst uit dat de provincie zelfs richting een verdubbeling kan gaan.
Momenteel telt de Tweede Kamer zeven politici uit Overijssel: Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB), Nicole Temmink (SP), Edgar Mulder (PVV), Hilde Palland (CDA), Thom van Campen en de stoppende Daniël Koerhuis (beiden VVD). Na de verkiezingen op 22 november zullen dat er sowieso meer zijn en een verdubbeling lijkt kansrijk.

Zekerheidjes

Namen die we alvast durven te noteren als zekerheidjes: diezelfde Van Campen uit Zwolle staat op plek 14 bij de VVD. Ook nummer 21, Wim Meulenkamp (wethouder Hof van Twente), kan zich opmaken voor werken in Den Haag.
PVV'er Edgar Mulder (plek 8) zal in de Kamer blijven, net als BBB-frontvrouw Van der Plas. In haar kielzog zal Cor Pierik (plek 6) ook de Kamer ingaan. De hobbyboer uit Genemuiden was jarenlang de landbouwexpert van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Edgar Mulder (PVV) in zijn tijd als fractievoorzitter in Overijssel
Edgar Mulder (PVV) in zijn tijd als fractievoorzitter in Overijssel © RTV Oost
Vanuit Nieuw Sociaal Contract voltooien Omtzigt, oud-gedeputeerde Eddy van Hijum (plek 6) en Isa Kahraman (16, Rijssen) de lijst van acht Overijsselse kandidaten die - ijs en weder dienende - sowieso in de Kamer zullen komen.

Kanshebbers

Een verdubbeling van de huidige zeven is kansrijk. We zetten de kanshebbers op een rij, met de gegevens uit de laatste Peilingwijzer erbij tussen de haakjes:

GroenLinks/PvdA (22-26)

24. Jimme Nordkamp, Losser

VVD (25-29)

23. Arend Kisteman, Zwolle

BBB (11-15 zetels)

13 Jasper Rekers – Enschede
16. Laurens van Vliet – Dalfsen
23. Erik Stegink – Bathmen

SP (4-6)

7. Nicole Temmink – Zwolle

CDA (4-6)

6. Hilde Palland, Kampen
9. Hanneke Steen, Hengelo

ChristenUnie (4-6)

4. Alwin te Rietstap, Hardenberg

Verlies van wethouders

De uitslag van de verkiezingen kan in vier gemeentes overigens wel het verlies van een wethouder betekenen. Te Rietstap (CU) is wethouder in Hardenberg, Steen (CDA) in Hengelo, Nordkamp (PvdA) in Losser en Meulenkamp (VVD) in Hof van Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.