Nieuws

Ziekenhuizen hebben steeds minder geld om te investeren of tegenvallers op te vangen

Steeds minder geld voor ziekenhuizen
Steeds minder geld voor ziekenhuizen © Getty Images
De ziekenhuizen in Nederland houden steeds minder geld over om te investeren of tegenslagen op te vangen. In de jaarlijkse analyse door accountantskantoor BDO is te zien dat dit ook voor de Overijsselse ziekenhuizen geldt. Positief is dat ziekenhuis Saxenburgh in Hardenberg er in vergelijking met vorig jaar - toen de financiële situatie heel slecht was - weer een beetje bovenop krabbelt.
BDO heeft de analyse van alle ziekenhuizen gemaakt op basis van de jaarrekeningen van 2022. Kijkend naar de rapportcijfers voor Overijssel heeft het Deventer Ziekenhuis een goed jaar achter de rug: vorig jaar kreeg het ziekenhuis een 7, dit jaar is dat een 8 geworden. En ook Saxenburgh heeft zich dus verbeterd: van een 3 naar een 4.
Ziekenhuisgroep Twente kreeg met een 8 hetzelfde cijfer als vorig jaar en Medisch Spectrum Twente ging iets omlaag, van een 8 naar een 7. Voor ziekenhuis Isala in Zwolle is het cijfer flink gedaald, van een 9 naar een 6. Het gemiddelde cijfer is een 7,2. Een prima cijfer lijkt het, maar op de achtergrond speelt dus financiële onzekerheid.
Door stijgende (zorg)kosten - onder meer door hogere lonen voor zorgpersoneel - houden de ziekenhuizen aan het eind van het jaar steeds minder geld over. Vooral bij de grote ziekenhuizen blijkt het rendement een stuk kleiner. Daardoor is er weinig mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld digitalisering en robotisering. Dat heeft gevolgen voor het verbeteren van de zorg en de manier van zorg verlenen, die zijn afgesproken in het Integraal Zorgakkoord.
Ziekenhuizen moeten namelijk samen met zorgverzekeraars fors investeren in digitalisering en herontwerp van zorgprocessen. Die investeringen kunnen niet alleen met de IZA-transformatiegelden worden betaald en ziekenhuizen hebben nauwelijks investeringsruimte, door de dalende rendementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.