Nieuws

Staatssecretaris blijft achter dwang azc Albergen staan: "Was geen luxe om af te wachten"

Staatssecretaris Van der Burg in gesprek met omwonenden van het azc, vorig jaar
Staatssecretaris Van der Burg in gesprek met omwonenden van het azc, vorig jaar © ANP
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) blijft achter zijn omstreden besluit staan om een asielzoekerscentrum aan te wijzen in Albergen. Er was geen luxe om langer af te wachten en de gemeente Tubbergen was bovendien gewezen op de mogelijkheid van dwang, aldus Van der Burg. Dat er een jaar na dato nog steeds geen asielzoekers zijn opgevangen in Albergen, heeft volgens hem meerdere redenen.
De onrust is groot als op 16 augustus 2022 bekend wordt dat de staatssecretaris hotel 't Elshuys in Albergen heeft aangewezen als toekomstig asielzoekerscentrum. Het is voor het eerst in Nederland dat het kabinet een gemeente passeert bij een opvangplek voor asielzoekers. De gemeente en omwonenden zijn woest, maar Van der Burg houdt voet bij stuk.
"Er was niet de luxe om langer af te wachten", antwoordt hij nu, op Kamervragen van JA21. "Er is sinds april op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau op verschillende momenten contact geweest met de gemeente Tubbergen over de mogelijke opvang van asielzoekers in hotel ’t Elshuys in Albergen."

Dwingen van gemeente

De staatssecretaris wijst er bovendien op dat de gemeente Tubbergen wist dat het gedwongen kon worden om een asielzoekerscentrum te hebben in Albergen. Hij schrijft: "Er is gewezen op het voornemen van het kabinet om indien nodig het juridisch instrumentarium in te zetten, en dat de mogelijke toepassing van het instrumentarium voor deze locatie nader onderzocht zou worden."
Begin dit jaar bleek ook al uit andere correspondentie dat de gemeente gewezen was op die dwangmaatregel. De gemeente heeft dat zelf altijd ontkend.
Saillant detail: de dwangmaatregel - in jargon ook wel het ruimtelijk ordeningsinstrumentarium genoemd - is uiteindelijk niet ingezet, omdat de gemeente, het COA en de staatssecretaris alsnog tot een compromis kwamen, schrijft Van der Burg.
Wel met een aantal harde voorwaarden: zo sluit het azc op 1 november 2032 de deuren. Rond die tijd kunnen het college en de gemeenteraad wel mogelijk nieuwe afspraken maken met het COA. Ook bedraagt het aantal op te vangen asielzoekers niet 300, zoals eerst de bedoeling was, maar 150.

Azc nog niet open

Waarom is een jaar na het omstreden besluit het azc in Albergen nog altijd niet open? "Dat komt door meerdere factoren, waaronder de duur van het vergunningentraject en het sluiten van de financiële regeling", aldus Van der Burg.
Over die regeling werd vorige week meer duidelijk: de gemeente Tubbergen krijgt 145.000 euro als 'goedmakertje' voor de komst van het azc. Het geld is bedoeld om 'de sociale cohesie in het dorp te versterken', al is nog niet duidelijk hoe het geld besteed wordt.
Het 'asielhotel' in Albergen
Het 'asielhotel' in Albergen © ANP

Naar de rechter

Omwonenden van het azc in Albergen willen ook een financiële tegemoetkoming, maar Van der Burg is niet van plan om ook hen een 'zak geld' te geven. "Met de gemeente Tubbergen is afgesproken dat derden geen aanspraak kunnen maken op de financiële regeling", schrijft hij. De bewoners van het azc denken daar anders over en zijn naar de rechter gestapt. De rechtszaak daarover volgt eind deze maand.
Op de vraag van JA21 of Van der Burg zijn plannen voor het azc in Albergen van tafel wil halen, antwoordt hij: "Nee, ik ben niet van plan daarop terug te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.