Nieuws

Aanpak stalbranden stagneert volgens LTO door onzekerheid agrarische sector

Grote stalbrand nabij A1
Grote stalbrand nabij A1 © News United/ Rens Hulman
De aanpak van stalbranden stagneert en de brandveiligheid van de stallen verbetert niet. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). LTO wijt het achterblijven van maatregelen rondom brandveiligheid in stallen aan de huidige onzekerheid in de agrarische sector.
In maart 2021 publiceerde de OvV een rapport met aanbevelingen om het aantal stalbranden terug te dringen. Nu concludeert de raad dat deze grotendeels niet zijn uitgevoerd.
Hoewel er minder stalbranden waren dan in 2020, kwamen er in 2022 meer dieren om. In 2020 kwamen door 51 stalbranden 108.794 dieren om het leven. In 2021 kwamen slechts een kleine 7000 dieren om door 35 stalbranden en vorig jaar stierven ruim 130.000 staldieren bij 42 stalbranden.
De meeste stalbranden (9) waren in 2022 in Brabant, daarbij kwamen bijna 45.000 dieren om. Overijssel stond vorig jaar op een weinig eervolle tweede plaats met 7 stalbranden waarbij 32.000 dieren stierven.

Onduidelijkheid stikstofbeleid

Volgens de OvV wordt de urgentie onder veeboeren om maatregelen te nemen tegen stalbranden niet breed genoeg gevoeld. "Veehouders gaan ervan uit dat een stalbrand hen niet overkomt en investeren daarom niet in brandveiligheid van hun stallen", stelt de OvV in een persbericht.
Volgens boerenorganisatie LTO draagt onduidelijkheid over het stikstofbeleid ook bij aan het uitblijven van voldoende maatregelen. "Boeren kunnen geen grote investeringen doen in het verbouwen van een stal of het bouwen van een nieuwe stal, als zij niet weten hoe hun bedrijfsvoering er op de lange termijn uitziet", meldt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO.

Integrale aanpak

Ondernemers worden volgens haar in een lastig parket gebracht door een stapeling van maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. "LTO is daarom voor een integrale aanpak. Het mag niet zo zijn dat door een focus op brandveiligheid andere doelen uit het oog worden verloren, en vice versa", aldus Van de Ven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.