nieuws

Film over Herman Brood als kunstenaar 10 oktober in première in Zwolle

Herman Brood
Herman Brood
'Kunst... Begin drrr niet an', zo heet de documentaire over Herman Brood die op 10 oktober in Zwolle in première gaat. De film is gemaakt door de van oorsprong Enschedese documentairemaakster Gwen Jansen. Aan de hand van nooit eerder vertoonde privé-opnamen laat ze vooral Herman Brood de beeldend kunstenaar zien.
Voor de film maakte Jansen gebruik van beelden die zijn gemaakt door Ivo de Lange uit Zwolle. Brood kwam in de periode van 1992 tot 2000 geregeld bij de galerie van De Lange om te werken aan zijn kunst. In die periode waren de hoogtijden van Brood als muzikant voorbij en ontvluchtte hij het drukke Amsterdam een paar dagen per maand in Zwolle met kwasten, rollers en spuitbussen in de weer te gaan. 
Op aandringen van Brood, volgde De Lange hem daarbij met de camera. Deze privé-opnames lagen tot voor kort nog in een kluis maar zijn nu gebruikt voor de documentaire. Het gaat om vijftig uur beeld. 

Ontroerende en hilarische momenten

Filmmaakster Gwen Jansen: "Toen ik werd gevraagd om naar de beelden te komen kijken, kon ik mijn ogen niet geloven. Een aaneenschakeling van ontroerende en hilarische momenten waarbij je van heel dichtbij ziet wie de kunstenaar Herman Brood nou echt was. Via de beelden word je als kijker echt meegenomen in zijn onstuitbare drang om te tekenen en schilderen."
"Ik besefte van te voren niet half hoe gevat en humoristisch Brood eigenlijk was. Hij schildert, acteert en flirt met de camera en improviseert op dusdanig poëtische wijze alsof hij voor het theater is geboren."

Vrienden, familie en musici

Naast de archiefbeelden komen ook mensen aan het woord die de in Zwolle geboren Brood van heel dichtbij hebben meegemaakt. Herman Broods weduwe Xandra, zijn moeder Beppie, zijn jeugdvriend en slagwerker Hans la Faille, kunstvriend Ivo de Lange, Loes Kok (management Brood) en kunstenaar Rob Scholte.
Ook komen enkele musici aan het woord zoals Bertus Borgers (Sweet d’Buster), Black Francis (The Pixies) en Harry Muskee (de inmiddels overleden zanger van Cuby + Blizzards).

Twee documentaire over Brood

Ook regisseur Dennis Alink werkt aan een documentaire over Brood. Alink gebruikt daarvoor beelden die Brood zelf heeft gefilmd in de laatste jaren van zijn leven. De documentaire krijgt de naam 'Unknown Brood'. Alink wil vooral een beeld geven van de Herman Brood achter het imago van de rock 'n' roll junk. De opnames voor deze film zijn naar verwachting half oktober afgerond. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.