Nieuws

Streep door nieuwe zonneparken op landbouwgrond in Overijssel, gemeenten buitenspel

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Er gaat een streep door alle nieuwe aanvragen voor zonneparken op landbouw- en natuurgrond in Overijssel. De provincie staat de aanleg niet meer toe, omdat de doelen voor het opwekken van energie via zon al worden gehaald. De politiek reageert verontwaardigd op het plotselinge besluit, dat gemeenten in Overijssel buitenspel zet. "Dit is hele lelijke politiek."
Het ingrijpende besluit kwam voor veel Statenleden als een verrassing. Zij zien de nieuwe regels als zeer ingrijpend. Ook omdat het gemeenten beperkt, want zij moeten de beslissing van de provincie nu opvolgen.
De afgelopen weken werd het besluit in het diepste geheim genomen. Het college wilde zo voorkomen dat er nog snel vergunningsaanvragen zouden worden gedaan voor nieuwe zonneparken.

Pauzeknop

Met name de oppositiepartijen in de provincie hadden vanavond forse kritiek. De maatregel zal veel gemeenten in Overijssel rauw op het dak vallen, verwacht Rick Brink (CDA). "U jaagt uw eigen partners hiermee tegen u in het harnas. Dit is geen manier van politiek bedrijven. Wij voelen ons hier uiterst ongemakkelijk bij."
Hij refereerde aan de strengere regels voor windmolens, die eerder dit jaar ingingen. Veel gemeenten in Overijssel voelden zich toen overvallen. "Deze nieuwe beleidskeuze zal ervoor zorgen dat mensen zich weer onaangenaam verrast voelen", zei Brink.

Grote gevolgen

Renilde Huizenga (D66) was ook fel op de maatregel. "Er is weinig terechtgekomen van de nieuwe bestuurscultuur waarin meer transparantie werd beloofd", zei ze. "Voor diverse projecten die al jarenlang onderweg zijn, maar waarvoor nog geen vergunning is aangevraagd, heeft dit grote gevolgen."
Gedeputeerde Tijs de Bree noemde de nieuwe regels 'een logisch gevolg van alle inbreng'. Hij doelde daarbij op het coalitieakkoord van Overijssel, waarin staat dat zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Pauzeknop

'Een pauzeknop', noemde gedeputeerde Liesbeth Grijsen het besluit. Het idee is dat Statenleden het komende half jaar alsnog na kunnen denken over de mogelijkheid van zonnepanelen op grond. Maar tot die tijd blijven nieuwe plannen verplicht op de plank liggen.
Ondanks de kritiek werd het voorstel door bijna alle partijen aangenomen: alleen D66 stemde tegen.
Gemeenten: "Participatie is moeilijk woord"
Het besluit valt niet goed bij een aantal bestuurders van Overijsselse gemeenten. "Een restrictief beleid voor windmolens, een verbod op zonneparken, maar gemeenten moeten wel allemaal de RES-doelstellingen halen? Thanks hoor, provincie….", schrijft de Deventer wethouder Thomas Walder, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

Hidde Heutink, fractievoorzitter van de PVV in Enschede, wil dat het plan voor een zonnepark in zijn gemeente van tafel gaat. "Wat ons betreft is dat zonnepark nu van de baan en stappen we per direct uit de RES", schrijft hij.

Ook in Rijssen-Holten wordt het besluit van 'hogerhand' niet met gejuich ontvangen. "Dat hele RES-gebeuren kan nu wel stoppen of niet? Zwolle kan het zelf wel. Participatie is een moeilijk woord", schrijft SGP-fractievoorzitter Andre Scheppink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.