Nieuws

Kritiek op verbod op nieuwe zonneparken in Overijssel: "Participatie is moeilijk woord"

Zonnepark, foto ter illustratie
Zonnepark, foto ter illustratie © ANP
Het besluit van de provincie Overijssel om geen nieuwe vergunningen meer toe te staan voor zonneparken op natuur- en landbouwgrond zorgt voor verdeelde reacties. Gemeenten in Overijssel moeten het besluit opvolgen en krijgen daarmee, na het aangescherpte windmolenbeleid, opnieuw restricties opgelegd. En daar zijn niet alle bestuurders blij mee.
Overijssel staat nieuwe zonneparken op natuur- en landbouwgrond niet meer toe, omdat de doelstellingen voor het opwekken van energie via zon al worden gehaald. Een meerderheid van de Provinciale Staten stemde gisteravond in met de nieuwe regel, die de gemeenten buitenspel zet.
"Een restrictief beleid voor windmolens, een verbod op zonneparken, maar gemeenten moeten wel allemaal de RES-doelstellingen halen? Thanks hoor, provincie….", schrijft de Deventer wethouder Thomas Walder, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Jaimi van Essen, die namens de regio Twente over de energietransitie gaat, reageert via X met een 'like' op het bericht.

Andere gemeenten

Hidde Heutink, fractievoorzitter van de PVV in Enschede, wil dat het plan voor een zonnepark in zijn gemeente van tafel gaat. "Direct om een brief gevraagd aan het college om de consequenties hiervan te bespreken. Wat ons betreft is dat zonnepark nu van de baan en stappen we per direct uit de RES", schrijft hij.
Ook in Rijssen-Holten wordt het besluit van 'hogerhand' niet met gejuich ontvangen. "Dat hele RES-gebeuren kan nu wel stoppen of niet? Zwolle kan het zelf wel. Participatie is een moeilijk woord", schrijft SGP-fractievoorzitter Andre Scheppink.
Met name de oppositiepartijen in de provincie hebben eveneens stevige kritiek op de nieuwe maatregel. "Dit is hele lelijke politiek", werd er gisteravond gezegd.
De 25 Overijsselse gemeenten moesten eerder dit jaar al de aangescherpte regels voor windmolens als zoete koek slikken. Het besluit van de provincie stuitte toen ook op veel kritiek van gemeentebesturen in Overijssel.
De BBB, de grootste partij in Overijssel, is juist blij met het aangescherpte beleid. ""We vinden het erg belangrijk om de energietransitie te maken op een manier die past bij Overijssel, met respect voor ons mooie landschap en met behoud van landbouwgrond. Want als één ding schaars is, is het wel grond", zei fractievoorzitter Carla Evers gisteravond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.