nieuws

Besluit over toekomst rechtbank Almelo uitgesteld

Het besluit over het Meerjarenplan van de rechtspraak waarin staat dat de rechtbank in Almelo wordt ontmanteld, is opnieuw uitgesteld.Â
Dat hebben medewerkers van de rechtbanken in Almelo en Zwolle vanmorgen te horen gekregen tijdens besloten bijeenkomsten waarin ze werden bijgepraat over de stand van zaken.  

Alleen Avedissian stemde tegen

Het besluit over de toekomst van de rechtbank in Almelo, maar ook andere rechtbanken in Nederland, wordt uiterlijk eind 2015 genomen. Wel duidelijk is dat de Raad voor de Rechtspraak vasthoudt aan het plan om rechtbanken samen te voegen. Dat zou de ontmanteling van de rechtbank in Almelo betekenen.
Volgens personeelsleden van de Rechtbank Overijssel hebben tijdens de stemming van de Raad voor de Rechtspraak bijna alle presidenten van de rechtbank voor het plan van samenvoeging gestemd, Alleen rechtbankpresident Avedissian van de rechtbank Overijssel stemde tegen. Het personeel is blij dat ze de steun hebben van hun eigen rechtbankpresident.

Ruim 50 miljoen

Er is 52 miljoen euro extra nodig om de rechtspraak in Nederland op peil te houden met volwaardige rechtbanken. Er is een tekort van 32 miljoen euro per jaar. Als niet wordt bezuinigd op de huisvesting, loopt dit tekort met nog eens 20 miljoen op. Dat hebben de Raad voor de rechtspraak en de presidenten van de gerechten in een brief aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie laten weten. Het is dus nu aan de politiek om 50 miljoen per jaar extra te vinden om de rechtbanken overeind te houden. 
De Raad voor de Rechtspraak neemt dit jaar een definitief besluit over de toekomstplannen en zal daarbij de uitkomsten van het politieke debat meewegen. De Tweede Kamer heeft in een motie die was ingediend door onder andere ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob gevraagd om geen besluiten te nemen die niet meer zijn terug te draaien. Aan dat verzoek geeft de Raad voor de Rechtspraak gehoor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.