Nieuws

Geen lening van de bank, maar dankzij ondernemer kan bio-boer toch nieuwe stal bouwen

Melkveebedrijf Klunder in zee met particulier investeerder Sebastiaan Dekkers
Melkveebedrijf Klunder in zee met particulier investeerder Sebastiaan Dekkers © RTV Oost\Chantal Everaardt
In plaats van een lening bij de bank heeft melkveehouderij Klunder in Deventer een lening voor hun nieuwe melkveestal afgesloten bij particulier investeerder Sebastiaan Dekkers. Niet zo alledaags. Maar omdat de bank zich terugtrok, zocht het familiebedrijf naar alternatieven. De ondernemer die nu de knip trekt, begrijpt niet dat de bank de bio-boeren niet wilde helpen. Dekkers hoopt dat de financiële wereld anders gaat kijken naar duurzame bedrijfsplannen.
Niels Klunder is trots en blij dat alles nu is afgerond en afgebouwd. "Het was een zoektocht. Samen met mijn broer Job kwam ik in de maatschap bij mijn ouders en we wisten dat de stal 'op' was. Dus dan ga je plannen maken en gesprekken voeren om je bedrijf voor de toekomst klaar te maken en uit te breiden. Dat was allemaal voor elkaar, ook met de bank was het geregeld. Helaas kwam de kwestie met fosfaatrechten om de hoek kijken, daardoor werd veel onzeker. De bank werd terughoudend en afwachtend. Op een gegeven moment weet je dat, als je geen financiering krijgt, het einde bedrijf kan zijn."
In 2018 werd het fosfaatrechtenstelsel ingesteld. En met een achteraf bepaalde peildatum werd het aantal stuks vee en de bijbehorende melkproductie op een bedrijf vastgesteld. Voor deze ruimte kreeg een bedrijf fosfaatrechten, dus hoeveel fosfaat een bedrijf mag produceren. Voor sommige boeren pakte dit stelsel ongunstig uit, omdat zij op de peildatum in 2015 minder koeien hadden staan dan in 2018. Als boeren koeien moesten inleveren volgens de nieuwe wetgeving was dat financieel ongunstig.

Omschakelen

De broertjes Klunder en hun vader waren in die tijd ook bezig met omschakelen van gangbaar naar biologisch. Klunder senior is trots op zijn boeren-roots. "Onze familie had vroeger een boerderij in de stad Deventer, maar die werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. In 1948 zijn we naar deze plek in de uiterwaarden gegaan. We werken samen met stichting IJssellandschap. We boerden al tegen het biologische aan, weinig kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor ons was de stap naar biologisch logisch en in 2021 is dat proces afgerond."
Zoon Niels vult aan dat, ondanks dat de bank toen ook pro-duurzaam boeren was, het nog steeds niet lukte om de financiering rond te krijgen.
Melkveebedrijf Klunder heeft nieuwe stal dankzij een particuliere investeerder

Duurzaam ondernemen

Er was dus nog geen nieuwe stal. Via via kreeg Klunder de tip om met een ondernemer te gaan praten die wel eens andere ondernemers met een duurzaam bedrijfsplan financieel op weg hielp. Zo kwamen ze in contact met Sebastiaan Dekkers. "Ik heb een circulair bouwbedrijf en twee kinderopvangorganisaties waar we ook zo duurzaam mogelijk werken. Ik ben al sinds mijn twaalfde ondernemer en bezig met duurzaamheid. Dit specifieke geval kwam op mijn pad en past in mijn overtuiging."
Het gesprek aan de keukentafel verliep goed. "Dit bedrijf past bij mijn idee van ondernemen. Het is een gezond bedrijf, een agrarisch voorbeeldbedrijf, biologisch, extensief en circulair. Ze verbouwen al hun eigen voer, zoeken een lokale afzetmarkt. Ik kon voor de bouw van de stal mijn eigen bouwbedrijf Tala inzetten. Zo kwam alles samen."
Dekkers begrijpt niet dat de bank afwachtend werd en uiteindelijk afhaakte. "Dit is toch waar wij als maatschappij naar toe willen? Een volwaardig boerenbedrijf, niet gericht op uitbreiding maar op natuur-inclusief werken."
Klunder is heel blij dat het zo gelopen is. "Het was eerst wel spannend, want dit is heel anders dan je gewend bent. Maar het klikte meteen. Binnen drie weken hadden wij het geld op de bank staan. De stal is nu mooier dan zonder de hulp van Sebastiaan. Dan had het meer uit staal bestaan en nu is het hout zeer aanwezig. Deze uitstraling past waar wij met ons bedrijf voor staan. We zijn heel blij dat alle puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. We zijn heel trots."

Groene Sinterklaas

Op de vraag of Dekkers een soort 'groene Sinterklaas' is, reageert hij lachend. "Nee zeker niet. Met het geld dat ik verdien met mijn bedrijven, investeer ik in projecten of komt er een lening. Daar wordt gewoon aflossing en rente over betaald. Gratis geld bestaat niet. Ik kan ook niet alle boeren in Overijssel financieren en ik ken ook geen andere ondernemers die dan kunnen. Voor ons viel alles op het goede moment samen. Ik zoek projecten uit die de maatschappij voorthelpen en dit is zo'n bedrijf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.