Nieuws
Woningbouwcorporatie wil 180 flexwoningen bouwen in Kampen en Zwolle in strijd tegen woningnood

Om de enorme druk op de woningmarkt te verlichten gaat woonstichting Deltawonen samen met de gemeenten Kampen en Zwolle aan de slag met de bouw van 180 nieuwe flexwoningen. Onderzoek moet uitwijzen welke locaties geschikt zijn. De Reevedelta West bij Kampen is uitdrukkelijk in beeld. Omdat de reguliere bouw stagneert, is flexbouwen volgens de woningcorporatie momenteel de beste manier om de woningnood in de regio snel aan te pakken
"Het bouwen van flexwoningen is al lang geen keuze meer, het is inderdaad een 'moeten' geworden", zegt Evert Leideman directeur van de Zwolse woonstichting Deltawonen.

Flexwoningen zijn sociale huurwoningen die voor een periode van maximaal vijftien jaar op een locatie staan. Ze zijn bedoeld voor de kleine huishoudens van één a twee personen en zitten met een huur van om en nabij de 500 euro, afhankelijk van inkomen en huurtoeslag, in het laagste segment van de sociale huurmarkt. Volgens de betrokken gemeenten en de woonstichting is de behoefte aan dit soort woningen groot en is haast bij de realisatie geboden.
Urgentie
Evert Leideman: "De cijfers spreken voor zich. Het toevoegen van woningen is heel erg urgent. In de kop van Overijssel staan 85.000 mensen ingeschreven in de woningzoeker, het systeem om een huurwoning te zoeken in de regio. 15.000 daarvan zijn echt actief aan het zoeken en willen op korte termijn een woning."
De gemiddelde wachttijd is voor woningzoekenden in de regio inmiddels opgelopen naar zo'n zeven jaar
En die woningen zijn er niet, de gemiddelde wachttijd is voor woningzoekenden in de regio inmiddels opgelopen naar zo'n zeven jaar. Een situatie die absoluut onwenselijk is en snel aangepakt moet worden.
Wethouder Wonen Jan Peter van der Sluis van Kampen zegt daarover, "Het is bekend dat de markt op slot zit en mensen lang moeten wachten op een woning. Om die wachttijd te verkorten willen we op verschillende locaties in Kampen zo snel mogelijk flexwoningen bouwen. Veel daarvan zullen in het nog te ontwikkelen gebied van de Reevedelta West komen te staan, de omgeving achter het nieuwe station van Kampen. Waar precies, hangt af van de beschikbaarheid van grond en milieutechnische omstandigheden."

Flexwoningen snel plaatsbaar
Het grote voordeel van flexbouwen zit hem vooral in de snelheid waarmee dat gedaan kan worden. "De procedures zijn soepeler. Er zit subsidie op het bouwen van flexwoningen en de gemeente heeft de grond al in bezit. Daarom kunnen we samen snel schakelen", zegt Leideman.
Ten opzichte van de reguliere bouw van een nieuwe woning, die van begin tot eind al gauw zo'n zes à zeven jaar in beslag neemt, kan de bouw van een flexwoning van plan tot plaatsing binnen twee jaar gerealiseerd worden. Ze worden grotendeels prefab in de fabriek gemaakt en kunnen binnen een paar weken op locatie in elkaar gezet worden.
In Zwolle komen er in ieder geval zo'n zestig op het Oosterenk kantorencomplex en in Kampen zullen de flexwoningen naast de Reevedelta West ook nog op een locatie aan de Buitenbroeksweg tegenover het sportcomplex van Go Ahead Kampen geplaatst worden.

Absoluut geen containerwoningen
Omwonenden hoeven volgens de directeur van Deltawonen niet te vrezen voor 'lelijke containerbouw' woningen. "De flexwoningen die we willen, zijn van goede kwaliteit. Ze zien er mooi uit en zijn duurzaam, voornamelijk houtbouw. En ze zijn kwalitatief goed en gaan minstens vijftien jaar, of misschien wel het dubbele daarvan, mee."
Hij vindt het belangrijk dat mensen zich verdiepen in de plannen. “Ze kunnen ons gerust bellen en vragen stellen, dan kunnen we ook laten zien om wat voor tijdelijke woningen het gaat. De definitieve keuze voor het soort flexwoningen dat we gaan plaatsen moet nog gemaakt worden, maar er is echt schitterende kwaliteit beschikbaar.”
Dat blijkt ook wel uit het gemiddelde prijskaartje dat Deltawonen voor een flexwoning moet betalen. “Het gaat al gauw om een bedrag tussen de 150.000 tot 200.000 euro per woning dat we moeten investeren om flex te bouwen", aldus Leideman.

Locatie onderzoek
Deltawonen en VOF Reeve-Kampen starten nog deze maand met het onderzoek naar de beste locaties voor de tijdelijke woningen. Bewoners zijn via een brief geïnformeerd en worden gedurende het proces op de hoogte gehouden van de uitkomsten. Ze mogen straks ook meepraten over de definitieve inrichting van de flex-locaties.
"Geloof me", zegt Leideman", als de flexwoningen er hopelijk eind 2024 staan en je rijd erlangs dan zie je echt geen verschil met de reguliere nieuwbouw." Daar valt volgens hem voor de reguliere bouw nog veel van te leren. "We moeten steeds meer duurzaam en circulair bouwen. Alles wat we nu nog lijmen en kitten of in beton storten, gaat verdwijnen. We krijgen andere woonvormen en bouwmethodes en flex wordt daarin de norm voor de toekomst."