Nieuws

Reizend hanzekunstwerk neemt jong en oud mee terug in de tijd

Schilderen aan het reizende hanzekunstwerk op de Grintkade in Hasselt
Schilderen aan het reizende hanzekunstwerk op de Grintkade in Hasselt © RTV Oost / Bart Kieft
Op de kade langs het Zwarte Water in Hasselt wordt geschilderd dat het een lieve lust is. Het grote reizende hanzekunstwerk moet immers klaar voordat het morgenavond in Deventer gepresenteerd wordt. "We moeten nog flink aan de bak met al die mensen uit de hanzesteden", zegt kunstenaar Chris Veldhof.
In negen Overijsselse en Gelderse hanzesteden wordt een reizend hanzekunstwerk gemaakt door inwoners
Veldhof coördineert en begeleidt de creatie van het kunstwerk. Met daarin negen panelen uit negen verschillende Overijsselse en Gelderse hanzesteden: Kampen, Hasselt, Zwolle, Deventer, Doesburg, Zutphen, Harderwijk, Hattem en Elburg. "Het paneel Hasselt wordt nu in Hasselt geschilderd. En zo gaan we alle negen steden langs. Uiteindelijk wordt het een groot geheel dat in elkaar overloopt", zegt Veldhof.

Enthousiast

Mensen konden zich aanmelden om mee te schilderen of zomaar spontaan meedoen. Het kunstzinnige initiatief maakt deel uit van 24-uur Hanze, een manifestatie met dit weekeinde activiteiten in alle Overijsselse en Gelderse hanzesteden. Veldhof is enthousiast: "Wat is er leuker dan andere mensen te enthousiasmeren over iets wat je zelf ontzettend leuk vindt: kunst maken."
Kinderen in Hasselt aan het werk aan het hanzekunstwerk
Kinderen in Hasselt aan het werk aan het hanzekunstwerk © RTV Oost / Bart Kieft
Daarbij doet jong en oud mee om de panelen van de juiste inkleuring te voorzien. Chris Veldhof: "Ik heb een voorontwerp gemaakt met gebouwen en beelden van alle hanzesteden die meedoen. Hasselt bijvoorbeeld met de kerktoren en als vestingstad. En wat je ziet, is dat ieder het op een eigen wijze invult. De een heel netjes, de ander heel grof. Maar dat maakt het alleen maar leuk."
Het kunstwerk wordt morgenavond om 20.30 uur onthuld op het Grote Kerkhof in Deventer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.