Nieuws
IceBear krijgt geen uitstel meer, vervuilende fabriek in Steenwijk moet aan normen voldoen

Palletfabriek IceBear in Steenwijk moet voor 18 oktober de uitstoot van het giftige formaldehyde hebben teruggebracht tot veilige waarden. IceBear had uitstel gevraagd tot februari 2024, omdat de materialen die het bedrijf nodig heeft om de overlast te beperken nog niet geleverd zijn. Maar daar gaat de gemeente niet in mee. Het bedrijf had al veel eerder stappen kunnen zetten, vindt wethouder Bramsma.
Palletfabriek en biomassacentrale IceBear in Steenwijk veroorzaakt al jaren grote overlast voor de omgeving. Het bedrijf stoot teveel formaldehyde uit. En er zijn klachten over fijnstof, geluidsoverlast en stank. Ook is de vergunning niet op orde.
Hoge boete
Op 18 juli van dit jaar legde de gemeente het bedrijf een zogenoemde last onder dwangsom op, voor het overschrijden van de norm voor formaldehyde. IceBear kreeg nog drie maanden, dus tot 18 oktober, de tijd om maatregelen te nemen. Daarna kan de gemeente een boete opleggen die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro.
IceBear heeft de gemeente gevraagd om uitstel, omdat het bedrijf structurele aanpassingen wil doen aan de installatie. De materialen hiervoor hebben lange levertijden, stelt IceBear. Het bedrijf verwacht dat de installatie in de week van 30 november geplaatst kan worden.
Redelijke termijn
Maar Het college van Steenwijkerland vindt drie maanden al lang genoeg: zegt wethouder Bramsma: "Als college vinden we dat we IceBear al een redelijke termijn gegeven hebben om maatregelen te nemen. En dus gaan we niet mee in het verzoek om uitstel."

Metingen
De gemeente heeft voor eind oktober metingen gepland bij IceBear. Daaruit moet blijken of de maatregelen die zijn genomen wel of niet het gewenste effect hebben. De uitkomst daarvan is bepalend of de dwangsom ook wordt gevorderd.
IceBear draait al jaren zonder geldige vergunning. Ook daarvoor heeft het bedrijf een waarschuwing gekregen. Voor 18 oktober moet de fabriek voldoen aan de vergunningplicht.
Het bedrijf IceBear verwerkt afvalhout tot palletklossen. Het gaat daarbij onder meer om snoeihout en ander houtafval. Het hout wordt schoongemaakt en versnipperd en vervolgens samengeperst tot blokken die gebruikt worden in pallet. Bij dat proces komt formaldehyde vrij uit de lijm die wordt gebruikt. Ook gebruikt het bedrijf het resthout in een biomassacentrale die energie levert voor de eigen bedrijfsvoering. Het was de bedoeling dat de biomassacentrale ook energie aan het net zou leveren, maar dat is nooit gelukt.