Nieuws

Onbekende begraafplaats ontdekt op terrein voormalige klooster in Almelo

De Goede Herder Almelo
De Goede Herder Almelo © Valeria
Archeologen zijn op het terrein van het voormalige klooster De Goede Herder in Almelo gestuit op een tot nu toe onbekende begraafplaats. Op het terrein zat later de gesloten instelling voor jeugdzorg Huize Alexandra. Almelo wil er nu nieuwe woningen gaan bouwen, maar dat is voorlopig stilgelegd vanwege de vondst. De politie is ingelicht over de vondst.
Enkele jaren geleden kwam aan het licht dat de katholieke meisjes die in het klooster werden ondergebracht daar een vreselijk leven hebben gehad met kinderdwangarbeid in wasserijen en naaiateliers. Het ging meestal om kinderen die door de kinderbescherming bij de nonnen werden geplaatst, onder andere omdat hun ouders uit de ouderlijke macht waren ontzet.
Behalve in Almelo waren er gestichten in Velp, Tilburg en Zoeterwoude. De instellingen van De Goede Herder hebben van 1876 tot 1978 bestaan. Er woonden ongeveer 15.000 meisjes.

Onderzoek vervroegd

De congregatie van De Goede Herder heeft in 2020 excuses gemaakt voor de dwangarbeid. Toenmalig minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft de vrouwen steun en een vergoeding toegezegd. Een deel van de slachtoffers is een juridische procedure begonnen. Enkele vrouwen vertelden de VPRO over de begraafplaats, waarover niets bekend was en die nu niet meer te zien is.
Daarop besloot de gemeente het archeologisch bodemonderzoek, dat pas later gepland stond, naar voren te halen. Deze week kwamen bij een eerste sleuvenonderzoek enkele graven aan het licht.

Luchtfoto's

Almelo heeft archiefstukken en aktes bekeken en luchtfoto's laten maken. Dat was reden om archeologen opdracht te geven te gaan graven. Nu er enkele graven zijn gevonden, wordt samen met een forensisch onderzoeker besloten hoe de zaak nu verder gaat, aldus de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.