Nieuws

Fractievoorzitter stapt uit PvdD na onvrede over 'route die is ingeslagen'

Luuk Folkerts heeft zijn ontslag als Statenlid ingediend en stapt uit de PvdD.
Luuk Folkerts heeft zijn ontslag als Statenlid ingediend en stapt uit de PvdD. © Provincie Overijssel
Statenlid en fractievoorzitter Luuk Folkerts stapt uit de Overijsselse fractie van de Partij voor de Dieren. In zijn ontslagbrief noemt hij de 'onrustige tijd' binnen de partij en de route die sindsdien is ingeslagen als reden. Folkerts verwijst hiermee naar de machtsstrijd die losbarstte toen het bestuur Esther Ouwehand niet voordroeg als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen.
"Nu het stof is neergedaald, is het voor mij een moment om opnieuw te bekijken waar de partij staat en wat mijn plek daarin is", schrijft Folkerts. "Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn partij nu een route is ingeslagen, waarbij ik me niet meer zo thuis voel. Daarom heb ik besloten om het hoofdstuk Partij voor de Dieren voor mezelf te sluiten."

'Partij wordt te groot'

Folkerts wil niet uitweiden over de exacte reden van zijn opstappen. Wel zegt hij dat hij er ook moeite mee heeft dat de partij 'te groot wordt' en daardoor ook een mening moet vormen over andere onderwerpen dan dierenwelzijn.
Luuk Folkerts uit Wijhe is sinds 2007 actief voor de Partij voor de Dieren. Eerst als penningmeester van het partijbestuur en van 2010 tot 2015 als partijvoorzitter. Sinds april 2017 is hij Statenlid voor de partij in Overijssel.
"Graag wil ik afscheid nemen tijdens de Statenvergadering van 8 november", schrijft de Wijhenaar in zijn ontslagbrief. "Daar hoop ik de gelegenheid te krijgen voor een korte terugblik en enkele woorden van dank. Voor nu volsta ik met deze korte brief."

Ophef binnen partij

Lijststrekker Esther Ouwehand raakte eerder dit jaar met het oude bestuur in conflict over de koers van de Partij voor de Dieren. Na een hoop gedoe en ruzie achter de schermen, zette het oude bestuur haar als lijsttrekker aan de kant met als reden de integriteitsmeldingen. Maar uit onderzoek bleek dat van integriteitsschendingen geen sprake was. Het bestuur is inmiddels opgestapt en onder leiding van een nieuw bestuur gaat Ouwehand verder als lijsttrekker, schrijft de NOS.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.