Nieuws
Vier op de vijf Overijsselse huisartsen heeft volledige of gedeeltelijke patiëntenstop

Momenteel heeft in Overijssel bijna tachtig procent van de huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs een volledige patiëntenstop. Nergens in Nederland is de druk op huisartsenzorg zo groot als in onze provincie. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Independer onder 1145 huisartsen.
Het is voor veel Overijsselaars lastig om na een verhuizing of bij pensionering van de eigen huisarts weer een vervanger dicht bij huis te vinden. Vier op de vijf huisartsen in Overijssel neemt namelijk geen nieuwe patiënten aan, of uitsluitend onder strikte voorwaarden.
Bijna drie op de vijf (59,5 procent) ondervraagde huisartsenpraktijken in Overijssel accepteren alleen nieuwe patiënten bij bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Van alle huisartsen maakt iets meer dan twintig procent helemaal geen uitzonderingen: zij hanteren hoe dan ook een volledige patiëntenstop.
Zorgverzekeraar inschakelen
“Het is natuurlijk erg vervelend als je in je eigen buurt of je eigen dorp geen huisarts kunt vinden. Wat veel mensen echter niet weten is dat je zorgverzekeraar je in zo’n geval moet helpen. Die kun je bellen met het verzoek om in de nabije omgeving een huisarts voor je te vinden”, aldus zorgexpert Bas Knopperts van Independer.
De druk op huisartsenzorg is een landelijk probleem. Gemiddeld heeft 68,8 procent van alle Nederlandse praktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. Andere provincies naast Overijssel (79,7 procent) waar relatief veel huisartsen de instroom van nieuwe patiënten beperken zijn Noord-Holland (76,5 procent), Zuid-Holland (74 procent) en Limburg (72 procent).
Zorgbemiddeling
Bas Knopperts: “Het kan vooral voor chronisch zieken een groot probleem zijn als zij niet een huisarts in de buurt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een diabetespatiënt die zijn controles nodig heeft. Dus ga eerst zelf op tijd zoeken naar een huisarts in de buurt die nog ruimte heeft als je weet dat jouw huisarts met pensioen gaat. Datzelfde geldt natuurlijk bij een verhuizing. Maar als dat niet lukt, vraag dan de zorgverzekeraar om zogeheten zorgbemiddeling. Dan is de kans groter dat je op tijd een nieuwe dokter hebt.”