Nieuws

Reizigers klagen over afgesloten toiletten in treinen Keolis en Arriva

Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van station Almelo
Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van station Almelo © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Treinreizigers klagen bij streekvervoerders in Overijssel over het afsluiten van toiletten in treinen op onder meer trajecten van Blauwnet. Er zijn vooral klachten over dichte wc's in de trein van Blauwnet/Keolis op de lijn van Enschede naar Zwolle en de Arriva trein van Zwolle naar Emmen.
Het Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer Overijssel (ROCOV) heeft hier in een brief aan Keolis en Arriva aandacht voor gevraagd. Reizigers moeten naar de wc kunnen als ze onderweg zijn. Maar de toiletvoorzieningen in de streektrein zijn met enige regelmaat afgesloten.
Reden voor het dichthouden van toiletten zou verkeerd gebruik door reizigers zijn. In de pot verdwijnen naast poep en plas ook hele toiletrollen, maandverbanden, pakjes sigaretten en poepluiers. Deze veroorzaken verstopping van het toilet, waarna deze buiten werking wordt gesteld.

Oproep helpt niet

Oproepen van Keolis met stickers op deuren om minder toiletpapier te gebruiken en niks anders in de pot te gooien worden wel gedaan, maar schijnen niet te helpen.
Het ROCOV Overijssel adviseert de vervoersorganisaties om op nog meer plaatsen in de trein, bijvoorbeeld via displays, de reizigers te wijzen op de noodzaak van een juist toiletgebruik. Ook zou gedacht kunnen worden om de toiletten in de trein te voorzien van een extra grote afvoerpijp. Dit zal hopelijk leiden tot minder verstopping en minder vieze wc's.

Duurdere kaartjes

Arriva krijgt van de consumentenbelangenorganisatie verder een negatief advies op het plan om de treinkaartjes volgend jaar weer duurder te maken. Arriva denkt voor 2024 aan een nieuwe tariefsverhoging van 11,72 procent. ROCOV adviseert Arriva om met provincie Overijssel te overleggen hoe het openbaar vervoer betaalbaar kan blijven voor reizigers met een smalle beurs zonder te schrappen in bestaande haltes en lijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.