Nieuws

Keolis laat verbetering zien op Kamperlijntje: treinuitval loopt flink terug

Het Kamperlijntje bij Zwolle Stadshagen
Het Kamperlijntje bij Zwolle Stadshagen © ANP
De trein tussen Zwolle en Kampen, ook wel bekend als het Kamperlijntje, valt veel minder uit dan voor de zomer. Maar het moet en kan nog beter, vindt gedeputeerde Martijn Dadema. "Voor de zomer was het erg, maar we hebben er vertrouwen in dat het de komende weken beter gaat."
De uitval op het Kamperlijntje was voor de zomer bijna 5 procent, vele malen hoger dan de afspraak van 0,5 procent die Keolis met de provincie heeft gemaakt. Reizigers tussen Zwolle en Kampen - en vice versa - bleven daardoor vaak achter op het perron en konden niet op de plaats van hun bestemming komen.

Rit niet vergoeden

De provincie, die over de spoorverbinding gaat, heeft de afgelopen periode veel gesprekken gevoerd met Keolis. "Elke week overleggen we met Keolis en monitoren we de situatie. Als er een rit niet wordt gereden, dan wordt 'ie ook niet betaald", zegt gedeputeerde Martijn Dadema. Hij houdt de druk op de ketel bij de vervoerder. "We kunnen ook tot boetes overgaan, mocht de situatie niet gaan verbeteren."
De uitval op het Kamperlijntje is de afgelopen periode minder geworden doordat Keolis nieuwe machinisten heeft aangenomen. Volgens Dadema speelt mee dat Keolis een nieuwe cao heeft. "De lonen zijn omhoog gegaan en daardoor is het voor machinisten aantrekkelijker om de overstap te maken."

Vaker klachten

Het is niet voor het eerst dat er klachten zijn over de hoge uitval op het Kamperlijntje. Een jaar geleden voerden provincie en Keolis al gesprekken om de rituitval terug te dringen, maar vier maanden later was er juist een toename van een aantal treinen dat niet reed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.