Nieuws

Markante platenverkoper Johan Dollekamp viert 50ste verjaardag met zijn Pop-Eye

Johan Dollekamp, de markante uitbater van platenzaak Pop-Eye in Hengelo.
Johan Dollekamp, de markante uitbater van platenzaak Pop-Eye in Hengelo. © Eigen foto
Het is een van de meest in het oog springende muziekwinkels van Overijssel: Pop-Eye. Een regelrecht begrip onder liefhebbers tot ver buiten de provinciegrenzen. Terwijl heel wat platenzaken in de loop der jaren de deuren moesten sluiten, is het zaakje in de binnenstad van Hengelo altijd fier overeind gebleven. Met dank vooral aan de markante uitbater Johan Dollekamp (67).
De geboren en getogen Diepenheimer Dollekamp staat erom bekend dat hij de muzieksmaak van zijn cliëntèle op zijn duimpje kent. Bestelt soms blindelings nieuwe albums. Omdat hij weet dat zijn klanten hem er toch niet mee laten zitten. En als die klant vervolgens nietsvermoedend het zaakje aan de Drienerstraat binnenkomt, roept Dollekamp bij de entree al toe dat-ie iets klaar heeft liggen.

Gunfactor

Dollekamp heeft wel een idee waarom Pop-Eye het zolang heeft volgehouden. "De gunfactor", zegt hij heel resoluut over het geheim van het succes. "Eigenlijk zul je aan mijn klanten moeten vragen wat het is, maar we zullen hier toch iets wel goed doen. De cadeaubonnen wellicht."
Want die cadeaubonnen zijn een verhaal apart. Die bonnen tekent de oud-kunstacademiestudent Dollekamp namelijk eigenhandig. Met een persoonlijke noot voor degene voor wie het op een groot stuk karton getekende geschenk bedoeld is.

Vinyl of cd?

Het is volgende maand exact vijftig jaar geleden dat het winkeltje de deuren opende. Dollekamp nam de winkel in 1981 over.
In de ruim vier decennia dat Dollekamp intussen aan het roer staat, zag hij de nodige trends voorbij komen. Na de plaat was er de cd en de laatste jaren is vinyl weer helemaal hip. Het grote verschil? Vinyl is voor vijftigers en zestigers vooral nostalgie. "Een elpee is beleving. Je hebt echt wat in handen. De pick-up, de naald op de plaat. Een rustpuntje in deze drukke tijden. Een cd is in de eerste plaats gemak."
Hij weerspreekt dat de cd op z'n retour zou zijn. "Die is nooit weggeweest ook. Al was het alleen al vanwege de prijs. Ik heb hier platen die gewoon tweeënhalf tot drie keer zo duur zijn als een cd. Dat is ook wat ik van mijn klanten hoor. De prijzen voor sommige elpees rijzen de pan uit. Al zul je altijd liefhebbers houden die heel bewust voor vinyl blijven kiezen."

Concertavond

Poppodium Metropool heeft voor de 50ste verjaardag van Pop-Eye een speciale concertavond georganiseerd. Dat gebeurt op donderdag 2 november, exact de dag van het halve eeuwfeest. Met de door Dollekamp zo geliefde Americana en Southern Rockmuziek.
Behalve twee bands die dit genre op hun repertoire hebben, is er ook een optreden van een samengestelde formatie, met onder anderen muzikanten uit deze regio die als vaste klant hun eigen plaatjes altijd bij Pop-Eye scoren. "Fantastisch en een hele eer dat Metropool dit voor mij organiseert."

Hoogte- en dieptepunten

Over het hoogtepunt in Dollekamps Pop-Eye tijdperk is hij klip en klaar. Dat was het optreden in zijn winkeltje van grote held zanger-gitarist Warren Haynes, gitarist van The Allman Brothers. "Dat was 50 jaar samengevat in een hoogtepunt van 17 minuten."
En ja, er waren ook onvermijdelijke dieptepunten. "Het is heel pijnlijk wanneer klanten wegvallen. Door ziekte, door ongelukken. Logisch ook, zeker op de leeftijd die ik nu heb en als je veertig jaar in een winkel als deze staat. Maar pijnlijk blijft het wel. Want ik koester een speciale band met mijn klanten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.