nieuws

Minister vindt belofte dat rechtbank in Almelo volwaardig blijft achterhaald

De rechtbank in Almelo
De rechtbank in Almelo
De belofte uit 2012 dat de rechtbank in Almelo volwaardig blijft, is volgens minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie achterhaald. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.Â
Volgens Van der Steur is een aanpassing van het takenpakket van de rechtbank in Almelo nodig, omdat er in ons land veel leegstand is in gerechtsgebouwen. "Die door de modernisering en digitalisering van de rechtspraak naar verwachting oploopt tot 130.000 vierkante meter in de komende jaren," aldus de minister. 

De minister vindt leegstand van die omvang een geldige reden om de huisvesting van de rechtbanken nog eens tegen het licht te houden. "Het vermijden van deze leegstand lijdt tot een structurele besparing," schrijft Van der Steur. 
'Belofte volwaardig takenpakket achterhaald'
In Kamervragen over de situatie bij de  rechtbank Almelo, wordt de minister gewezen op een belofte dat de vestiging in Almelo behouden blijft als rechtbank met een volwaardig takenpakket. Die belofte deed toenmalig minister Opstelten in 2012, maar die is achterhaald vindt Van der Steur. 
Toen was nog er sprake van dat de rechtbank in Almelo zou opgaan in rechtbank Oost-Nederland. Dat ging niet door, want uiteindelijk werd de rechtbank Oost-Nederland gesplitst in Overijssel en Gelderland. 

"Grotere reisafstand voor kwalitatief hoogwaardige rechtspraak"

Dat met het verschuiven van taken uit Almelo naar Zwolle mensen uit Twente soms langer moeten reizen naar de rechtbank, is volgens Van der Steur niet uit te sluiten. 
"Bij de zaaksverdeling moet steeds de kwaliteit en toegankelijkheid van rechtspraak en de goede bedrijfsvoering van gerechten tegen elkaar worden afgewogen," aldus de minister. "Uitkomst daarvan kan zijn dat tegenover meer gespecialiseerde kwalitatief hoogwaardige rechtspraak en grotere reisafstand voor de rechtzoekende staat."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.