Twentse raadsfracties dreigen met Wob-verzoek, stukken rechtbank Almelo moeten openbaar worden

De politiek in Twente eist dat de Raad voor de Rechtspraak cijfers bekendmaakt waarop het plan is gebaseerd om de rechtbank in Almelo te ontmantelen. Gebeurt dat niet, dan dienen de raadsfracties gezamenlijk een zogenoemd Wob-verzoek in om de cijfers boven tafel te krijgen. Tot nu toe weigert de Raad voor de rechtspraak inzage in hun businesscase, tot grote ergernis van de politici.Â

De raadsleden beginnen zo langzamerhand te twijfelen of er überhaupt wel een cijfermatige onderbouwing bij de plannen is. Jemy Pauwels, fractievoorzitter van de VVD in Almelo: "De Raad voor de Rechtspraak weigert de cijfers openbaar te maken. Om een goed inhoudelijk debat te kunnen voeren is het van belang dat wij de exacte cijfers hebben waar de Raad mee rekent. Wij wachten de hoorzitting in de Tweede Kamer van 8 oktober nog af, als er dan geen duidelijkheid is dwingt de Raad voor de Rechtspraak de Twentse politiek een Wob-verzoek in te dienen."

Pauwels probeert nu alle 89 raadsfracties te overtuigen om net als een maand geleden daar samen in op te trekken. Morgen wordt duidelijk of dat gelukt. 

Veel protest

Een maand geleden presenteerde de Raad voor de Rechtspraak een meerjarenplan waarin stond dat Almelo vanaf 2021 in een uitgeklede vorm verder zou gaan. Minder rechtszaken bijvoorbeeld. En complexe strafzaken voor de meervoudige kamer zouden naar Zwolle gaan. Tegen de plannen kwam veel protest.

Medewerkers van de rechtbank in Almelo ondersteunen de plannen van de raadsfracties van harte, maar willen er inhoudelijk geen commentaar op geven. 

Meer over dit onderwerp:
rechtbank almelo Raad voor de rechtspraak Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren