Nieuws

Deventer trekt portemonnee om gratis evenementen laagdrempelig te houden

Dickens Festijn in Deventer
Dickens Festijn in Deventer © RTV Oost / Michel Korndorffer
Deventer tast flink in de buidel om de verschillende grote evenementen in de stad te ondersteunen. Events dEVENTer, dat Deventer op Stelten, Boekenmarkt en het Dickens Festijn organiseert, krijgt een helpende hand van ruim 370.000 euro om tekorten op de begrotingen van 2022 en 2023 te compenseren. "Op deze manier komt het voortbestaan van de gratis toegankelijke evenementen niet in gevaar."
Het gaat om bedragen van 127.663 euro voor 2022 en 242.500 euro voor 2023. "Landelijk zien we een tendens waar festivals het moeilijk hebben", aldus wethouder Ilse Duursma, onder meer verantwoordelijk voor cultuur. Die trend is overal te zien: entreeprijzen worden verhoogd of gratis evenementen voelen zich gedwongen toch entreegeld te vragen.
"Wij willen Deventer als Evenementenstad op de kaart houden. Dat betekent dat ook wij graag willen dat evenementen als Deventer op Stelten, Boekenmarkt en Dickens Festijn laagdrempelig blijven." Door financiële hulp moet worden voorkomen dat Events dEVENTer gedwongen wordt entreegeld te gaan vragen om door te kunnen gaan.
Ook wordt gekeken naar de lange termijn: er worden gesprekken gevoerd waarbij wordt gekeken naar de samenhang met Deventer Marketing. En ook met andere subsidieverleners, zoals de provincie Overijssel en het landelijk Fonds Podiumkunsten, wordt gekeken naar de toekomst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.