Nieuws

Boeren eisen dat provincie optreedt tegen distributiecentrum Jumbo Raalte

Actie boeren bij dc Jumbo Raalte
Actie boeren bij dc Jumbo Raalte © archief RTV Oost
De boerenactiegroep Farmers Defence Force herhaalde vanmiddag voor de bestuursrechter in Zwolle de eis dat de provincie Overijssel optreedt tegen het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Raalte. Jumbo heeft geen natuurvergunning, maar stoot wel grijze stikstof uit, aldus FDF.
De boeren zeggen dat de uitstoot vanuit het distributiecentrum en de vrachtwagenbewegingen niet in beeld zijn door het ontbreken van een vergunning, maar dat de 'grijze stikstof' wel degelijk neerkomt op kwetsbare natuur zoals het Boetelerveld. FDF vindt dat ook bedrijven een natuurwetvergunning nodig hebben, net als boeren. In Overijssel loopt een aantal handhavingsverzoeken bij boeren vanwege discussie over, of het ontbreken van, zo'n vergunning. FDF vindt dat als er bij boeren wordt gehandhaafd, dat dat ook bij de industrie moet gebeuren.

Afgewezen

Eerder wees de provincie Overijssel het handhavingsverzoek van FDF en een aantal individuele boeren van de hand, omdat zij geen belanghebbenden zijn in de zaak en dus geen handhavingsverzoek kunnen indienen. Een jurist van de provincie legt op zitting uit dat het niet de doelstelling van Farmers Defence Force is om de natuur te beschermen of te beheren, maar dat zij opkomen voor de agrarische sector.
"Bovendien stoot de landbouw het gros van de stikstof uit, dus ligt daar de prioriteit", aldus de jurist van de provincie. Inmiddels zijn er wel gesprekken met Jumbo om te kijken of niet alsnog een zogeheten nb-vergunning nodig is.

Wel belanghebbenden

De vertegenwoordigers van FDF zeggen dat boeren juist heel veel belang hebben bij een goede natuur en als natuurbeheerder nadrukkelijk in beeld zijn, omdat biodiversiteit en insecten ook voor de landbouw belangrijk zijn. "Boeren hebben een goede staat van de natuur nodig voor een gezonde bedrijfsvoering, daar worden ook stappen voor ondernomen, maar als die goede staat via de achterdeur wordt beïnvloed door stikstof uit een distributiecentrum of vrachtverkeer dan is er geen helder beeld. Bovendien worden dan alleen boeren afgerekend op de staat van de natuur, terwijl daar dus meer factoren zijn", aldus Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force.
Zij vindt dat FDF wel belanghebbende is, omdat de organisatie opkomt voor het collectieve belang van boeren in het algemeen en in dit geval een boer in directe omgeving van het Boetelerveld. De boer zit dichtbij het Natura 2000-gebied Boetelerveld en als daar de invloed van stikstof merkbaar is, werkt dat ook door op zijn bedrijf.
De bestuursrechter stelde aanvullende vragen en neemt de argumenten van zowel de provincie als FDF mee in de uitspraak die binnen zes weken schriftelijk wordt gedaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.