Nieuws
Jonah dook in heftige familiegeschiedenis: "Je trekt het gordijn weg, je weet niet wat je gaat vinden"

Je hebt een opdracht in je leven. Als laatste loot aan de stamboom van de beroemde Falke-familie, een tak van de Duitse sokkenmakers, is het de taak aan Jonah Falke om de naam in stand te houden, aldus zijn oudtante. Maar, wát houdt hij dan eigenlijk in stand? Die vraag is de rode draad in zijn nieuwe boek 'De geschiedenis van mijn sok'. "Heel leuk om te doen, maar sommige gesprekken waren wel heftig."
De naam Falke zal veel mensen bekend in de oren klinken: het is deze Duitse familie die in 1895 start met wat het wereldbekende sokkenmerk Falke wordt. De familie wordt er steenrijk mee. Jonah is een van de laatste erfgenamen. Van de arme tak van de familie welteverstaan. Eén van zijn voorouders trekt vanuit Duitsland naar Groningen om uiteindelijk in de Achterhoek neer te strijken.
Dit verhaal komt uit de vierde aflevering van SPUNCK Podium. Die wordt woensdag 1 november om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost.
Jonah komt daar ook vandaan, uit Ulft. Hij studeerde aan kunstacademie ArtEZ in Enschede en schrijft nu reportages, columns en boeken voor verschillende landelijke en regionale media. Met 'De geschiedenis van mijn sok' duikt hij in zijn eigen familiegeschiedenis. En dat begon met die ene opmerking van zijn oudtante.
Jonah over de opmerking van zijn oudtante:
Jonah Falke over de opdracht van zijn oudtante
"Mijn opa schreef een boekje, voltooid verleden tijd, en net voor hij overleed gaf hij aan zijn kinderen op zijn sterfbed. Daarin vertelt hij over zijn leven, het is een heel wreed document. Hij werd wereldvreemd opgevoed, mishandeld en dan breekt de oorlog uit. Maar hij is niet het slachtoffer van de oorlog, wel van de wederopbouw."

Jonah is een soort documentairemaker, maar dan op papier: "Hoe dat doorwerkte op mijn vader, oom, tante, daar ben ik over gaan praten met heel veel mensen. Over voortplanting, geweld en een imperium waarvan wij aan de arme kant zitten van het verhaal. Het schrijven is voor mij een soort klinisch iets, maar sommige gesprekken waren dan wel weer heftig." Het brengt Jonah onder meer naar New York en Canada, maar ook naar Schmallenberg in het Sauerland waar het Falke-imperium begon.
"Het was heel leuk om op zoek te gaan naar de geschiedenis van mijn familie. Ook een beetje verschrikkelijk, maar vooral heel leuk." Duidelijk is dat het niet louter positief is wat er wordt beschreven. Sterker nog: er zijn heftige verhalen te vertellen. "Als je schrijft moet je heel eerlijk zijn, anders ruikt de lezer dat. Dan ben je iemands tijd aan het verspillen, dat verdient de lezer niet."

"Maar je laat dus net zo goed mooie als lelijke dingen zien. Je trekt het gordijn weg, je weet niet wat je gaat vinden. Ik denk dat het voor de een voelt als een soort erkenning en opluchting, en voor ander misschien als wraak of vernedering. Ze moeten het allemaal nog gaan lezen, dus ik weet het eigenlijk niet wat ze ervan vinden."