Nieuws
In het Robolab werken burgers en wetenschappers aan een zelfrijdende rolstoel

Vanuit het Robolab op de Universiteit Twente zoeft een rolstoel zonder bestuurder door de hal. Het zijn de eerste ritjes van wat op termijn moet leiden tot een volledig zelfrijdende rolstoel, speciaal voor mensen die slechts nog met hun ogen kunnen aangeven waar ze heen willen.
Het zal nog jaren duren voor het eerste prototype op de markt is. Maar zonder burgerwetenschap was de ontwikkeling van een zelfrijdende rolstoel er nog niet geweest. Het was Arie Fokkink die aanklopte bij de universiteit met een concrete vraag. “Als er zelfrijdende auto’s bestaan, kan er dan ook niet een zelfrijdende rolstoel worden ontwikkeld voor mijn zoon Andrei?”
Die vraag werd opgepikt in het Robolab waar nu een tiental wetenschappers betrokken zijn bij het project Ability Tech. Op termijn moet het leiden tot een zelfrijdende rolstoel. Die zal niet alleen zeer welkom zijn voor Andrei, maar ook voor andere mensen die door hun beperking geen controle hebben over hun bewegingen.
Burgerwetenschap
De zelfrijdende rolstoel is een mooi voorbeeld van burgerwetenschap in de zorg. De wetenschap waarbij burgers niet alleen proefpersoon zijn, maar actief helpen met het aandragen van concrete vragen en oplossingen.
Vandaag start in Enschede de eerste conferentie over burgerwetenschap in de zorg: de Citizen Science 4 Health Conference. Het is meteen de aftrap van de MedTech Twente week. Want burgers actief betrekken bij wetenschappelijke onderzoeken heeft veel voordelen, zegt Edwin Dertien, universitair docent Robotics en Megatronics. “Normaal gesproken moet je bij onderzoekstrajecten en zeker bij het testen van oplossingen, een focusgroep instellen. Dat kost altijd heel veel tijd.”
Sparren
Volgens Dertien is het een enorme luxe om snel te kunnen sparren met Arie Fokkink en zijn zoon over de volgende stap in de ontwikkeling van de zelfrijdende rolstoel. “Andrei en zijn vader komen hier regelmatig over de vloer. De lijntjes zijn kort en daardoor kunnen we vaak en snel testen of iets werkt of niet.”
De ontwikkeling van de zelfrijdende rolstoel is een voorbeeld van burgerwetenschap
Arie Fokkink: “Mijn zoon kan in zijn rolstoel geen joystick bedienen om gericht ergens naartoe te gaan. Dus hij moet altijd geduwd worden.” Een zelfrijdende rolstoel die Andrei met zijn ogen kan aansturen zou hem veel meer autonomie geven. Want met zijn ogen kan hij veel. Hij kan er zelfs mee tekenen.
Relevant
Toch zal Andrei nog geduld moeten hebben voordat de zelfrijdende rolstoel een feit is, al werken onderzoekers er hard aan. En hij als burger helpt mee. Die “drive en het persoonlijke doel” van de burgeronderzoekers zijn juist zo belangrijk voor het wetenschappelijke project, aldus Edwin Dertien. “Dat is waar je naar op zoek bent.”
Het zal allemaal ook aan bod komen tijdens de conferentie de komende dagen. Daar gaan burgers en wetenschappers samen op zoek naar de goede voorbeelden en bespreken ze hoe onderzoeksprojecten in de zorg, waarbij burgers actief zijn betrokken, het beste kunnen worden aangevlogen.